Vereniging Nederlandse Gemeenten


WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

De beleidsontwikkeling over de Wmo vindt zoveel mogelijk plaats in samenspraak met de leden. Daarom verzoeken wij u uw vragen, ideeën of opmerkingen telefonisch of schriftelijk door te geven aan het VNG frontoffice onder vermelding van Wmo.
Tel 070 373 8022, e-mail frontoffice@vng.nl.

Belangrijke WMO documenten:

* Contourennota WMO

* Reactie VNG op de Contourennota (13 mei)

* WMO prestatievelden

Stand van Zaken (14-09-04)

De VNG-reactie op de contourennota WMO van het kabinet was voor staatssecretaris Ross-Van Dorp aanleiding om, middels een brief, haar visie op ons standpunt weer te geven. Uit deze brief blijkt dat er enige toenadering ontstaat tussen de VNG en de staatssecretaris ten aanzien van onze financiële bezwaren. Tegelijk maakt zij echter in de tekst duidelijk dat deze toenadering slechts plaatsvindt onder de voorwaarden dat we instemmen met de rest van de contourennota.

Deze brief is voor de VNG aanleiding om haar standpunt nog eens nader te preciseren. Het algemeen bestuur van de VNG heeft op 9 september jl. besloten alle onderhandelingen over de WMO op te schorten op basis van financiële overwegingen en ontwikkelingen op andere dossiers zoals de OZB en het EMU-saldo. Het bestuur acht de situatie dermate ernstig dat het aan de buitengewone algemene ledenvergadering (ALV) van 22 oktober voorstelt dat de gemeenten onder de huidige omstandigheden geen medewerking zullen verlenen aan de overdracht van de nieuwe taken in het kader van de WMO. De nieuwsbrief met uitgebreide informatie over dit onderwerp kunt u hier downloaden. Zie het origineel


Het bestuurlijk overleg dat op 13 september tussen mevrouw Ross en een bestuurlijke delegatie van de VNG zou plaatsvinden, is dus ook afgezegd.

Naar verwachting zal de kamer in oktober de contourenbrief spreken.