Gemeente Den Haag

september 2004
Openbare basisschool Het Startpunt start project 'Omgaan met elkaar' (6 september)

Openbare basisschool Het Startpunt aan de Ferdinand Bolstraat begint op 14 september methetproject'Omgaanmetelkaar'.Debedoelingis dat kinderen op creatieve wijze leren om regels en afspraken met elkaar te maken over gewenst gedrag. Een schoolprotocol en de 'regel van de week' zijn de uitkomsten. Het Startpunt betrekt ook de ouders bij het project.

De aftrap van 'Omgaan met elkaar' is op 14 en 15 september. Op 14 september is er een ouderinformatieavond over gedrag op school. Met filmfragmenten over gewenst en ongewenst gedrag -met als acteurs hun eigen kinderen- informeert Het Startpunt ouders over de inhoud van het project.

Een dag later zijn de kinderen aan de beurt. Poppentheater 'De kleine zon' speelt de voorstelling 'Pesten - over en uit'. In de klas gaan de kinderen vervolgens aan de slag om met elkaar gedragsprotocollen af te spreken. Elke klas zijn eigen protocol, officieel ondertekend door de leerlingen. Alle gedragsprotocollen krijgen een plekje in de school.

Een werkgroep van leerlingen en leraren vat de belangrijkste regels samen in een schoolprotocol voor Het Startpunt, waar alle leerlingen zich aan verbinden. Elke week krijgt een van deze regels extra aandacht, in de vorm van de 'regel van de week'. De leerlingen besteden hieraan in de klas aandacht, de ouders krijgen de regel nog eens onder de aandacht gebracht in de wekelijkse nieuwsbrief 'ouderinfo'.

Het Startpunt voert het project uit in samenwerking met de gemeentebibliotheek.