VPRO

Personeel in verpleeghuizen luidt de noodklok

Driekwart van de cliënten in verzorgings- en verpleeghuizen in Nederland draagt regelmatig incontentiemateriaal terwijl ze makkelijk naar het toilet zouden kunnen. 'Dat betekent dat je degenereert. De kwaliteit van je leven neemt op die manier snel af'. Dat zei Bas Vogel, woordvoerder van de AVVV, de koepelorganisatie van beroepsverenigingen van personeel in de zorg, in het VPRO-Radio
1-programma De Ochtenden in toelichting op de uitkomsten van een onderzoek die hij in die uitzending bekend maakte.

De AVVV vroeg het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen naar de kwaliteit van hun eigen zorg. De uitkomsten van het onderzoek versterken het beeld dat sprak uit het rapport waarmee de Inspectie voor de Gezondheidszorgen vrijdag naar buiten trad. Anders dan de Inspectie, die zich alleen over verpleeghuizen boog, onderzocht de AVVV zowel verpleeg- als verzorgingshuizen. Bas Vogel in De Ochtenden: 'In de verpleeghuizen is de druk groter. Waar in verpleeghuizen een kwart van het personeel zegt voldoende tijd te hebben voor goede zorg, is dat in verzorgingshuizen meer dan 40%. Het is niet overdreven te zeggen dat in verpleeghuizen de alarmbellen eigenlijk continu aan het rinkelen zijn'.

Uit het onderzoek van de AVVV blijkt dat tien procent van de verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen hun zorg van matige of slechte kwaliteit vindt. Doorgevraagd op specifieke onderdelen van hun zorg wordt het oordeel negatiever. 36% van de verzorgenden vindt dat ze voldoende tijd heeft voor aandacht voor de cliënt, en hulp bij eten en drinken. De meerderheid zegt dat er door tijdgebrek soms verplichte plasrondes zijn en dat bejaarden die wel naar het toilet kunnen desondanks incontinentiemateriaal krijgen. Tien procent van de verzorgenden vindt dat er risicovolle situaties ontstaan omdat er afgeweken wordt van het zorgplan.

De AVVV is kritisch over de houding van Arcares, de koepelorganisatie van verpleeghuizen, die stelt dat de onderzoeken een 'veel te negatief beeld' schetsen. Bas Vogel van de AVVV vanmorgen in De Ochtenden op Radio 1: 'Ik verwijt Arcares dat ze het probleem onvoldoende erkennen. Ik roep Arcares op om samen met alle andere betrokken organisaties te bedenken hoe we een groot, collectief reddingsplan kunnen opstellen. Wat willen we nu eigenlijk leveren aan zorg en hoe leggen we dat vast in een goede prijs-kwaliteit-verhouding? Hoeveel mensen hebben we nodig op MBO-niveau? Wat vinden we precies de minimale eisen? Daarover moeten we het heel snel eens worden'.

14 sep 04 09:52