European Commission

IP/04/1098

Brussel, 14 September 2004

Commissie stemt in met overname van Portugese activiteiten van Shell door Repsol

De Europese Commissie heeft op grond van de Concentratieverordening ingestemd met de voorgenomen overname van de Shell-activiteiten op het gebied van olieproducten in Portugal door de Spaanse oliemaatschappij Repsol YPF. De transactie geeft geen aanleiding tot mededingingsbezwaren omdat er nog andere grote en geloofwaardige concurrenten op de markt aanwezig zijn.

Repsol houdt zich bezig met de exploratie, ontwikkeling, productie, raffinage en verkoop van aardolie, aardgas en aardoliederivaten (zoals bitumen).

Shell Portugal is actief op de Portugese markt als leverancier van koolwaterstofproducten, zoals onder meer automobiel-, vliegtuig- en scheepsbrandstoffen, brandstoffen voor de bouwsector, smeermiddelen en bitumen.

De Commissie heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de transactie voor de detail- en groothandelsmarkt voor motorbrandstoffen en voor de afzet van bitumen op het Portugese vasteland, waar de activiteiten van Repsol en Shell elkaar overlappen.

Zij is tot de conclusie gekomen dat het marktaandeel van Repsol in de detailhandel weliswaar aanzienlijk zal toenemen, maar dat dit wellicht geen nadelige gevolgen zal hebben voor de concurrentieverhoudingen op de Portugese markten. De nieuwe entiteit zal immers concurrentie blijven ondervinden van Galp, de gevestigde Portugese oliemaatschappij, BP, Cepsa, ExxonMobil en een aantal andere onafhankelijke spelers.

Ook in de groothandel in motorbrandstoffen zal Repsol te maken krijgen met een aantal concurrenten met een groter marktaandeel. Bovendien zal de transactie in kwestie geen nadelige invloed hebben op de mededingingsvoorwaarden op de betrokken markt omdat er geen sprake is van overlappingen in de logistieke infrastructuur van beide partijen.

Wat bitumen betreft, zal de gefuseerde entiteit de nieuwe marktleider worden met een iets groter marktaandeel dan Galp. Op de nationale en de regionale markt zal de nieuwe entiteit evenwel concurrentie blijven ondervinden van zowel Galp (waarbij de leveringen afkomstig zijn van de Portugese raffinaderijen van de maatschappij) als Cepsa en ExxonMobil (die beide gevestigde spelers zijn en bitumen in Portugal invoeren). In het marktonderzoek wordt er tevens op gewezen dat de spotmarkt de partijen en de gevestigde spelers op de Portugese bitumenmarkt prijsdiscipline zal blijven opleggen.

Om die redenen gaat de Commissie ervan uit dat de transactie geen concurrentieverstorende effecten zal sorteren.