GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 14 september 2004 10:51
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Karimi komt op voor Iraanse journalisten en activisten

(14 september 2004)

Kamervraag

Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken.


1. Heeft u kennis genomen van de berichten over een nieuwe golf van arrestaties van journalisten en andere mensenrechtenactivisten in Iran o.a.: hanif Mazroui, babak Ghafouri Azar, Shahram rafie Zadeh, Ghoreishi, Mehdi Darayati ?


2. Is het waar dat deze arrestaties zijn verricht door de zogenaamde parallelle veiligheidsdiensten zoals "Amaken" ? Bent u bereidt om als voorzitter van de EU, in contact te treden met de Iraanse regering over deze arrestaties en hun onmiddellijke vrijlating dan wel een eerlijk proces te eisen?


3. Bent u op de hoogte van de arrestatie, 5 dagen geleden, van Saaied Motalebi, de vader van de Iraanse journalist Sina Motalebi die sinds ruim een half jaar als erkent politiek vluchteling hier in Nederland verblijft?


4. Wat is uw oordeel over de arrestatie van de heer Saaied Motalebi puur en alleen vanwege de journalistieke activiteiten van zijn zoon hier in Nederland? Bent u met mij eens dat hier sprake is van een onwettige gijzeling door het staatsapparaat in Iran? Bent u op de hoogte dat de heer Saaied Motalebi lijdt aan serieuze hartklachten en dringend medische hulp nodig heeft?


5. Deelt u de mening dat de arrestatie van een vader vanwege de journalistieke activiteiten van zijn zoon een grove schending van mensenrechten is die onmiddellijk krachtig veroordeelt dient te worden?


6. Bent u bereid als voorzitter van de EU en het land dat bescherming biedt aan de politieke vluchteling Sina Motalebi, die niets anders gedaan heeft dan zijn mening te uiten, de onmiddellijke vrijlating van de heer Saaid Motalebi te bepleiten bij de Iraanse autoriteiten?


7. Bent u bereid bij de Iraanse autoriteiten er op aan te dringen dat de Nederlandse ambassadeur toegang krijgt tot de gevangen?


8. Bent u bereid deze vragen uiterlijk op a.s. maandag 20 september te beantwoorden?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -