Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Dinsdag 14 september 2004

Lessen trekken uit New York

PvdA wil harde aanpak van graffiti

De PvdA-fractie Rotterdam vindt dat de politie graffiti harder moet aanpakken. De zero-tolerance-aanpak van de politie en het openbaar vervoerbedrijf in New York is een goed voorbeeld hoe het in Rotterdam zou moeten. In New York wordt informatie over graffiti, daders, schade en strafzaken centraal verzameld en geanalyseerd om sneller en effectiever daders op te sporen. Ook kunnen ze tags de handtekening van een graffitispuiter beter herkennen als graffiti op meerdere plekken voorkomt of bij recidive.

PvdA-raadsleden Matthijs van Muijen en Metin Çelik hebben de afgelopen week bij een studiereis van de gemeenteraadscommissie Wijken en Buitenruimte diverse werkbezoeken gebracht. Er is een bezoek gebracht aan de New York City Transit, de RET van New York. Van Muijen heeft meegelopen met agenten van het Transit Bureau Vandal Squad van het Police Department van New York, speciaal opgericht voor de aanpak van graffiti. Ook brachten de raadsleden een bezoek aan 5 pointz, een gebouw in Queens, New York, waar aerosol/graffiti-kunstenaars hun gang kunnen gaan. Van Muijen en Çelik stellen op basis van deze ervaringen vandaag vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders over de aanpak in Rotterdam.

In New York is sprake van een graffiti hotline om daders en vandalisme door te geven. Van Muijen en Çelik vinden dat het telefoonnummer van de RET om graffiti te melden meer bekendheid moet krijgen en niet enkel voor meldingen in het openbaar vervoer moet gelden.

De RET en de Roteb zijn al enige tijd bezig om graffiti terug te dringen, maar van samenwerking tussen RET, politie en Roteb is nog amper sprake, terwijl die voor een effectieve aanpak van graffiti nodig is, het gaat vaak om dezelfde daders. De gemeente is naar schatting miljoenen euro s kwijt aan het schoonmaken van graffiti. Naast taakstraffen moet de schade verhaald worden op de graffitivandalen. Ook met corporaties, ondernemers en winkeliers moeten afspraken gemaakt worden om de graffiti op te ruimen en ook gezamenlijk bij te dragen in de kosten.



Fractie PvdA Rotterdam