AutoRai

14-9-2004

Toyota overhandigt unieke brandstofcel-modelauto

Twaalf autotechnische opleidingen hebben dankzij Toyota voortaan de beschikking over een brandstofcelauto met waterstofaandrijving.

Een schaalmodel met deze aandrijving van de toekomst is door Toyota distributeur Louwman & Parqui overhandigd aan de elf ROCs en IVA Driebergen (Instituut voor de Autobranche) die deelnemen aan het T-TEP-programma.

T-TEP staat voor Toyota Technical Education Program. Dit is een samenwerkingsverband van Toyota met elf Regionale Opleidingen Centra (ROC) studierichting motorvoertuigentechniek en IVA Driebergen. Het programma bestaat behalve uit het ter beschikking stellen van lesmaterialen door Toyota uit ondersteuning van de docenten. Dankzij de T-TEP-lesmaterialen krijgen de leerlingen die autotechniek studeren goed gevoel met de praktijk. En aangezien de studenten de autotechnici van de toekomst zijn, helpt Toyota hier graag aan mee.

Uniek model
Waterstof wordt door veel mensen gezien als de brandstof van de toekomst. Vandaar dat Toyota studenten nu al laat kennismaken met deze vorm van aandrijving. Alle T-TEP-scholen kregen onlangs een modelauto met brandstofcel en waterstofaandrijving. In het op schaal gemaakte voertuig ongeveer 25 centimeter lang wekt een zonnepaneel de energie op die nodig is om waterstof te maken. Het model maakt de ingewikkelde processen van deze aandrijving inzichtelijk. Zo kunnen de studenten nu al kennismaken met de aandrijving van de toekomst. De modelauto is ontwikkeld door Toyota Motor Company (TMC) en is absoluut uniek in zijn soort.

Ondersteuning onderwijs
Het T-TEP lespakket dat begin september werd uitgereikt, bestaat naast de brandstofcel-modelauto uit andere praktijkmaterialen. Zo leverde Toyota tevens alle actuatoren en sensoren van een modern motormanagementsysteem. Tien jaar geleden kregen de scholen ook al deze elektronica. Met behulp van het nieuwe pakket zijn de ontwikkelingen in motortechniek nu goed zichtbaar.

Om de praktijklessen van de studenten verder te ondersteunen, kregen de T-TEP- deelnemers diverse auto-onderdelen als een hoofdremcilinder, wielophanging en koppeling. Cd-roms, dvds en boeken leveren de theoretische onderbouwing van de praktijkmaterialen. Docenten van de scholen krijgen jaarlijks een kostenloze cursus bij Louwman & Parqui, waar ze alle nieuwe autotechnieken krijgen gepresenteerd. Zo helpt Toyota bij het ondersteunen van praktijkgericht onderwijs.