Gemeente Zwolle

Van brood bakken tot een Servische taalles. Het college op bezoek.

Koekjes bakken, een les beveiliging, wonden behandelen, op bezoek bij een projectontwikkelaar, een kijkje in de gebruiksruimte voor zwaar verslaafden, werken in een call centre, achter de groenten- en fruitkraam op de markt. Het college van B & W heeft het allemaal meegemaakt het afgelopen half jaar. De motor hierachter is het 'College op Bezoek'.

Burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris waren te gast bij Zwolse bedrijven, instellingen, scholen en verenigingen, enz. Hiervoor wordt éénmaal in de twee, drie weken de college-agenda een ochtend vrijgemaakt. De bedoeling is de handen uit de mouwen te steken bij de gastheer, de 'voeten in de klei' zogezegd, om zoveel mogelijk mee te draaien met de reguliere werkzaamheden. Het college krijgt hierdoor een goede indruk van wat er zoal leeft en gebeurt in de stad.

Afgelopen maanden was B & W te gast bij de afdeling Brood & Banket en het Lyceum Uniform Beroepen van het Deltion College, Bemog Projektontwikkeling, de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO e.o., de Taalschool, Wehkamp, Wezo, bouwproject 'Berkumstraat 110' (de verbouw van een woning tot vier appartementen voor vier ex-dak- en thuislozen), de gebruiksruimte 'Club 99' en manege 't Hoefijzer (paardrijden gehandicapten). Eind mei stond het college op diverse plaatsen op de markt in de binnenstad om van passanten antwoord te krijgen op de vraag 'als ik burgemeester of wethouder van Zwolle was, dan zou ik ??????.'. Deze vraag heeft 125 reacties opgeleverd. Rode draad in de reacties waren meer aandacht besteden aan (huisvesting voor) jongeren, het parkeerbeleid, de binnenstad (van een autovrije binnenstad via het herstellen van de Aa op de Melkmarkt tot meer terrasjes en pleinen) en het blijven communiceren met en luisteren naar de burger.

Vanaf eind september staan er ook al bezoeken op stapel. Het college gaat dan ondermeer naar de Isala klinieken, Abbott Laboratories, Sportmedisch Trainingscentrum Medisport en de ROVA.