Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




restauratie kanjermonumenten van start

Gedeputeerde Luijendijk onthult gedenksteen.

Gedeputeerde W. Luijendijk heeft op 13 september j.l. in Helvoirt een gedenksteen onthuld die de start van de restauratie van Kasteel Zwijnsbergen na de verwoestende brand van 2001 markeert. De gedeputeerde verving Commissaris van de Koningin mevrouw Maij-Weggen die door ziekte verstek moest laten gaan.

In het drie jaar geleden door brand geteisterde Kasteel Zwijnsbergen werd daarmee het startsein gegeven voor de restauratie van vier grote restauratieprojecten in Brabant: Kasteel Zwijnsbergen in Helvoirt, Kasteel Heeze, de Laurentiuskerk van Oud-Gastel en de Servatiuskerk van Dinther. Dankzij voorfinanciering door de provincie Noord-Brabant van in totaal bijna
E 8 miljoen aan subsidie kunnen deze vier kanjerprojecten nu ter hand worden genomen.
Zowel de directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, professor Asselbergs, als de eigenaar van Kasteel Zwijnsbergen, familie Van Lanschot, prezen de provincie voor haar snelle en adequate handelen.

Gedeputeerde Luijendijk presenteerde nog maar kort geleden het provinciale monumentenbeleid, dat met de presentatie van de Uitvoeringsnota Monumenten een nieuwe richting inslaat en meer samenwerking en afstemming zoekt met het Rijk en de Brabantse gemeenten.
Hij was blij te horen dat de provincie in haar monumentenbeleid voortvarend te werk gaat.

Professor Asselbergs ging in zijn toespraak in op de rijksvisie op kastelen als onderdeel van een landgoed maar sprak ook over de komende financiële beperkingen van het Rijk in een tijd waarin het economisch niet goed gaat.
Daarbij noemde hij ook de grote bezorgdheid die is geuit door negen steden over de voortgang van rijks-kanjerprojecten. In Brabant zijn dat de Sint Jan en de vestingwerken van 's Hertogenbosch, in Breda de Grote Kerk en in Eindhoven de St. Joriskerk. Zonder rijksgeld in 2005 zullen deze lopende projecten moeten worden stilgelegd. Hij gaf aan dat de staatssecretaris dit probleem erkent maar verwees naar 'de derde dinsdag in september'.
Ook kondigde hij aan dat het Rijk in 2005 de kraan wil dichtdraaien van het Restauratie Opleidings Project waarmee landelijk jonge mensen worden geschoold in het restauratievak.