Gemeente Westerveld

14-9-2004
Renovatie wegen in Darp, Boschoord, Dwingeloo en Diever

Gemeente Westerveld gaat delen van de Ruiterweg in Darp, de Boylerstraat in Boschoord, de Honingvlaken in Dwingeloo en de Hoofdstraat in Diever renoveren. De wegwerkzaamheden beginnen eind september en duren waarschijnlijk tot het einde van het jaar.

De wegenbouwbedrijven KWS en Temmink, beide uit Hoogeveen, zullen de renovatie aan de verschillende wegen uitvoeren. Het gaat om gedeeltes van de genoemde wegen. De wegen worden verbeterd in het kader van het jaarlijkse groot onderhoud aan wegen.

Wat gaat er gebeuren?
Bij Darp worden de Darperkerkweg en een deel van de Ruiterweg voorzien van een nieuwe fundering en nieuw asfalt. In een groot deel van de berm van de Boylerstraat in Boschoord komen grastegels te liggen en wordt er een nieuwe asfaltlaag aangebracht op de weg. De Honingvlaken in Dwingeloo wordt weer een klinkerweg, wat het oorspronkelijk ook was. Ook een deel van de Hoofdstraat in Diever krijgt weer een bestrating met klinkers. De bestrating wordt daar hetzelfde als het gedeelte voor het Dingspilhuus. Verder worden er op enkele plekken in deze wegen snelheidsremmende maatregelen genomen voor de verkeersveiligheid. Daarvoor worden verkeersplateaus en wegversmallingen aangebracht. De renovatie van de wegen zal waarschijnlijk eind dit jaar klaar zijn, maar dat is onder andere afhankelijk van het weer.

Darperkerkweg en Ruiterweg bij Darp
De Darperkerkweg en Ruiterweg worden vanaf de rotonde bij Havelte tot aan de bebouwde kom van Havelterberg opgebroken. De weg wordt voorzien van een nieuwe fundering waarop enkele lagen asfalt worden aangebracht. In Darp wordt ook een deel van de riolering vervangen. Daarvoor moet ook een stuk van de Kamperweg worden opgebroken.

Binnen de bebouwde kom van Darp worden enkele verkeersmaatregelen getroffen om de snelheid van automobilisten te vertragen. Op de kruisingen van de Ruiterweg met de Westerlaan en de Schoolweg worden verkeersplateaus aangelegd. Op de plek waar de bebouwde kom begint als vanaf Havelte Darp wordt binnengereden, komt bij de wegversmalling ook een snelheidsremmend plateau op de plaats waar het fietspad van de noordkant naar de zuidkant van de Ruiterweg oversteekt. Het fietspad blijft tijdens de uitvoering van het werk begaanbaar, hoewel overlast niet uit is te sluiten.

Boylerstraat in Boschoord
De bermen langs de Boylerstraat krijgen vanaf de kom van Doldersum tot aan de gemeentegrens met Weststellingwerf aan beide kanten grastegels. Nu worden de bermen verreden door autoâs, doordat de weg nogal smal is. Verder laat de toplaag van het wegdek los. Daarom wordt er op ditzelfde stuk een nieuwe asfaltdeklaag aangebracht.

Ook op dit stuk wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele verkeersmaatregelen mee te nemen. Er komt één oversteekplaats voor fietsers bij de kruising van de Boylerstraat met de Jongkindt Conincklaan. Op deze oversteekplaats wordt een attentieverhogend plateau aangebracht. Er wordt nog overwogen om attentieverhogende maatregelen te treffen bij zowel de ingang als de uitgang van Hoeve Boschoord.
Ook hier blijft het fietspad tijdens de werkzaamheden begaanbaar, maar er ontstaat overlast voor het rijwielverkeer bij de Jongkindt Conincklaan.

Honingvlaken in Dwingeloo
De Honingvlaken krijgt vanaf de kruising met Stroovledder tot aan de Oude Vaart bij Wittelte een klinkerverharding. Er is voor klinkers gekozen omdat deze karakteristiek zijn voor het landschap. Onder het huidige asfalt bevinden zich nog resten van een voormalige klinkerweg. Ook de aansluitende wegen Westeinde, Stroovledder en Wittelterweg zijn klinkerwegen. Het vroegere wegbeeld wordt hersteld door de aanleg van een smalle rijloper met aan weerszijden een zogenoemde rabbatstrook, zodat visueel een smal wegbeeld ontstaat. Om het kapotrijden van de bermen tegen te gaan, worden ook hier aan weerszijden van de weg grastegels aangebracht.

Hoofdstraat in Diever
Het asfalt dat in de Hoofdstraat ligt wordt uitgebroken en vervangen door een klinkerverharding zoals die ook op de Hoofdstraat voor het Dingspilhuus langs ligt. Deze pleinachtige bestrating wordt doorgezet in de Hoofdstraat vanaf de Wijert, bij de supermarkt tot de Kruisstraat. De klinkers lopen vanaf daar ook door in de Hoofdstraat tot de Kerkstraat, waar éénrichtingsverkeer geldt. In dit laatste deel wordt de inrichting van de weg aangepast aan het éénrichtingsverkeer.

Verkeershinder
De uitvoering van de werkzaamheden leidt tot overlast voor zowel aanwonenden als voor het verkeer. De overlast zal zoveel mogelijk worden beperkt. Er worden verkeersomleidingen aangebracht met de daarvoor bestemde, gebruikelijke bebording. De aannemer houdt contact met de aanliggende bedrijven en aanwonenden. Als er toch vragen zijn over de werkzaamheden of de overlast, kan men het beste direct contact opnemen met de gemeente. Als bekend is wanneer de werkzaamheden precies van start gaan, wordt dat gepubliceerd in de gemeentelijke informatiepagina.