Universiteit van Amsterdam

Nieuwe UvA-master Grid Computing uniek in Europa

De Universiteit van Amsterdam begint dit studiejaar met een nieuwe tweejarige internationale onderzoeksmaster Grid Computing, die in de plaats komt van de opleiding Computer Science. Met de nieuwe master kiest de UvA als eerste Europese universiteit nadrukkelijk voor onderwijs in deze veelbelovende ontwikkeling in de ICT-sector. Dertig studenten uit binnen- en buitenland beginnen dit jaar aan de nieuwe opleiding.

Grid computing zal de komende tien jaar naar verwachting een sterke ontwikkeling doormaken. De gridtechnologie maakt het mogelijk netwerken van computers te bouwen die zich gedragen als virtuele supercomputers met grote rekenkracht. De UvA is de eerste universiteit binnen Europa die een opleiding op dit gebied aanbiedt. De tweejarige internationale opleiding sluit aan bij het onderzoek naar grid computing en de toepassing daarvan, dat de afgelopen jaren aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA is gedaan. Een goed voorbeeld is het project Virtual Laboraties for E-Science (http://www.vl-e.nl/) waarin naast de UvA onder andere IBM en LogicaCMG participeren.

Gridtechnologie

In een grid worden (clusters van) computers geïntegreerd in een totaal nieuw concept van gegevensverwerking. Een grid gedraagt zich als een virtuele supercomputer en geeft transparante toegang tot allerlei gegevens, diensten en randapparaten. Door uitgekiende beveiligingstechnieken kan het grid zich uitstrekken binnen elke computer en buiten het bedrijfsnetwerk. In vele internationale onderzoeksprojecten worden Grids gebouwd die bestaan uit clusters machines bij verschillende instellingen in verschillende landen. Behalve rekenkracht bieden Grids ook plaats aan speciale randapparaten als deeltjesversnellers en medische scanners.

De behoefte aan grids komt voort uit de toenemende vraag naar rekenkracht. Oude bekenden op dit punt zijn de modellen voor weervoorspellingen en het klimaat. Maar ook de industrie maakt in toenemende mate gebruik van geavanceerde simulaties in de bouw van grote producten als auto's en vliegtuigen. Een geheel nieuwe ontwikkeling komt voort uit de bio-informatica, de genetica en de pharmachemie.