AutoRai

14-9-2004

Mercedes-Benz toont Sports Tourer

Het innovatieve Sports Tourer concept dat Mercedes-Benz in 2002 introduceerde, wordt steeds veelzijdiger. Op de aanstaande autotentoonstelling van Parijs pakt Mercedes-Benz uit met een studie van deze toekomstgerichte auto, voor het eerst in twee varianten.

De Europese versie van de 'Vision R' Grand Sports Tourer krijgt gezelschap van de nieuwe 'Vision B' Compact Sports Tourer. Mercedes-Benz benadrukt daarmee het potentieel van dit concept als basis voor een nieuwe modellenfamilie.

Design, dynamiek, ruimte dat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van de Sports Tourers die hen een onderscheidend karakter geven. De designlijnen en de opvallende voorzijde benadrukken het gespierde en dynamische karakter van de Sports Tourers, die worden aangedreven door CDI-dieselmotoren met veel trekkracht. In de Grand Sports Tourer 'Vision R' zorgt een gloednieuwe V6 voor indrukwekkende prestaties. Deze motor ontwikkelt een vermogen van 160 kW (218 pk) en levert zijn maximumkoppel van 510 Nm al vanaf 1.800 omwentelingen per minuut.

Comfort en praktische functionaliteit zijn typerend voor de Sports Tourers van Mercedes-Benz. Het concept van de Sports Tourer combineert de voordelen van een sportieve sedan, een combi, een van en een SUV (Sport Utility Vehicle) in een geheel nieuwe categorie. De twee studiemodellen imponeren met hun afmetingen, comfort en praktische uitrusting en voldoen aan de hoogste eisen als het gaat om prestaties en dynamisch rijgedrag. De Sports Tourers zijn veelzijdige autos met een opvallend design, die even geschikt zijn voor gezin en vrije tijd als voor zakelijk gebruik.

Grand Sports Tourer 'Vision R': luxe 4+2-zitter De Grand Sports Tourer 'Vision R', die Mercedes-Benz in Parijs in zijn Europese versie met een wielbasis van 2.980 mm voorstelt, is ontworpen als een 4+2-zitter. De passagiers zitten in comfortabele individuele stoelen en hebben meer ruimte dan vele luxe sedans. De smaakvolle bekleding met fijn leder en de decoratieve afwerking met essenhout en aluminium scheppen een behaaglijke sfeer in het ruime interieur.

Met de vierwielaandrijving, luchtvering en krachtige nieuwe V6-dieselmotor heeft de grote Sports Tourer alle kenmerken die nodig zijn voor dynamisch rijplezier. In combinatie met de zeventrapsautomaat 7G-TRONIC verbruikt de zescilinder van 160 kW (218 pk) minder dan negen liter brandstof per 100 kilometer. De emissies voldoen aan de Euro IV-normen en worden nog eens extra verminderd door het speciaal door Mercedes-Benz ontwikkelde additiefvrije partikelfilter.

Compact Sports Tourer 'Vision B': intelligent concept voor ruimte en comfort
Dankzij zijn intelligente concept is ook de Compact Sports Tourer 'Vision B' een klasse op zichzelf. Door de motor en de transmissie deels voor en onder de passagierskooi te monteren volgens het sandwichprincipe krijgt dit model met compacte buitenafmetingen de binnenruimte van een grote sedan of combi.

De Compact Sports Tourer wordt aangedreven door een nieuwe viercilinderdiesel met een vermogen van 103 kW (140 pk) en een indrukwekkend koppel van 300 Nm. De Compact Sports Tourer onderscheidt zich ook door zijn bijzonder economische brandstofverbruik van minder dan zes liter per 100 kilometer en door de gunstige emissies volgens de Euro IV-norm.

Wereldpremière van een innovatieve hoogglanslak Geheel in lijn met het speciale karakter van de Sports Tourers introduceert Mercedes-Benz een nieuwe hoogglanslak voor de carrosserie. Deze extreem glanzende, heldere afwerkingslak is het resultaat van een nieuw, ultramodern proces dat door Mercedes-Benz op grote schaal in de serieproductie zal worden toegepast.