CDA

CDA
14-09-04
CDA ontstemd over spreekkoren ADO - AJAX
De gemeenteraadsfracties van het CDA in Amsterdam en Den Haag zijn ontstemd over de spreekkoren die tijdens de voetbalwedstrijd ADO Den Haag Ajax over en weer zijn geuit. Belediging van personen, bevolkingsgroepen, rassen of religie strookt niet met de beginselen van onze rechtsstaat en zijn voor het CDA verwerpelijk.

Ondanks de vele afspraken die zijn gemaakt om normvervaging in voetbalstadions tegen te gaan, lukt het kennelijk de betrokken partijen niet om de normen te handhaven in de stadions. De fracties kunnen echter pas volledig reageren op de spreekkoren, nadat zij van burgemeester Deetman en de politie Haaglanden alle relevante informatie hebben ontvangen.

Wel zijn de fracties van mening dat in media eenzijdig de nadruk wordt gelegd op de supporters van ADO Den Haa. Dit terwijl de supporters van Ajax zich ook misdragen hebben tijdens de wedstrijd.

Het mag duidelijk zijn dat het CDA spreekkoren in voetbalstadions niet tolereert. Kennelijk zijn er nog stringentere afspraken tussen de betrokken partijen (KNVB, de clubs, de gemeenten en de politie) nodig om tijdens wedstrijden tegen spreekkoren op te treden.

Een overweging voor het CDA zou kunnen zijn dat bij een volgend treffen van beide clubs de gastclub zonder hun eigen supporters speelt. Beide fracties zullen binnenkort bij de burgemeesters Cohen en Deetman aandringen op scherpere én uitvoerbare maatregelen voor de politie tijdens (risico)wedstrijden.