Ingezonden persbericht


Landelijke leeftijdsgrenzencontrole Voedsel en Waren Autoriteit

Sep 14 2004

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen zomer twee keer een landelijke leeftijdsgrenzencontrole voor alcohol en tabak gehouden. Daarbij is streng gecontroleerd op de verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren. Hiervoor is 51 maal een boete opgelegd. Tevens zijn er 70 boetes opgelegd voor andere overtredingen zoals aanwezigheid van alcoholhoudende drank in bedrijven waar dit niet is toegestaan en verkoop van sterke drank zonder vergunning tijdens feesten.

Eén van de prioriteiten van de VWA is het toezicht houden op leeftijdsgrenzen bij verstrekking van alcoholhoudende dranken en tabaksproducten. Daarom heeft de VWA afgelopen zomer twee keer een actie gehouden door heel Nederland. Er zijn 518 bedrijven gecontroleerd op het naleven van de Drank- en Horecawet en de Tabakswet. Er is vooral gecontroleerd op plaatsen waar veel jongeren komen. In totaal waren 121 ondernemers in overtreding en zij kregen een boete opgelegd.

De eerste actie heeft plaatsgevonden van 28 juli tot en met 1 augustus. Er zijn in totaal 278 bedrijven gecontroleerd. In totaal waren er 62 ondernemers in overtreding en zijn beboet. Voor de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren zijn er 28 boetes opgelegd; voor alcohol 25 en voor tabak 3 maal een boete. De tweede actie vond plaats van 9 tot en met 11 september. In totaal zijn er 240 bedrijven gecontroleerd. Er zijn in totaal 36 ondernemers beboet waarvan 23 keer voor verstrekking van alcohol en tabak aan jeugdigen. Uitgesplitst voor alcohol 19 en voor tabak 4 maal een boete.

Naast de twee landelijke acties zijn het afgelopen half jaar door het hele land reguliere leeftijdsgrenzencontroles uitgevoerd door de VWA. Ruim 3800 controles zijn uitgevoerd en 297 ondernemers zijn beboet. Voor de verstrekking van alcohol aan jongeren zijn er 247 boetes opgelegd, 50 ondernemers zijn beboet voor de verstrekking van tabak aan jongeren.

In de Drank- en Horecawet en Tabakswet zijn strenge regels opgenomen over de verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren. Voor zwak alcoholhoudende dranken geldt een leeftijdsgrens van 16 jaar. Voor sterke drank is dit 18 jaar. De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak is 16 jaar. De hoogte van de boetes wordt vastgesteld door de Minister van VWS of het Openbaar Ministerie.

De komende maanden zal de VWA intensief blijven controleren op de verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren.

Klachten over verstrekking van alcohol of tabak aan jongeren kunnen gratis gemeld worden bij de Warenklachtenlijn van de VWA.

Warenklachtenlijn
Heeft u vragen, klachten of twijfels over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488 of via deze website.