Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 14 september 2004

Auteurs nemen het op voor geloofwaardigheid Bijbel

Importantia Publishing opent boekenfonds Teologia

DORDRECHT - Een tegenstem in de hedendaagse theologie. Dat wil Importantia Publishing te Dordrecht bieden met een nieuw boekenfonds dat zij opent onder de naam Teologia. Het fonds publiceert boeken die voor elke christen een hulpmiddel zijn bij het bestuderen van de Bijbel en bij het nadenken over actuele theologische onderwerpen.

"De wetenschap ondermijnt het christelijk geloof steeds verder", zegt uitgever Peter van der Schelde. "De historiciteit van de Bijbel staat onder druk en hierdoor wordt de geloofwaardigheid van de Bijbel steeds verder onderuitgehaald. In toenemende mate worden allerlei wetenschappelijk klinkende argumenten gebruikt die in werkelijkheid nooit zijn bewezen. Teologia wil zich verzetten en alternatieven bieden. Ons uitgangspunt is dat theologie christenen verder moet helpen in hun geloof en leven. Theologie moet voor iedereen toegankelijk zijn, want het is een wetenschap die ons allen aangaat. Bovendien moeten de wetenschappelijke argumenten die nooit bewezen zijn ontmaskerd worden."

Het nieuwe fonds omvat op dit moment een drietal boeken van diverse theologen. 'De vastheid van het gesproken Woord' (drs. Ben J.E. van Noort) is volgens Van der Schelde het meest opmerkelijke boek. "Daarin geeft deze theoloog aan dat wij bij de totstandkoming van het Nieuwe Testament niet te maken hebben met een mondelinge overlevering, maar dat bijvoorbeeld Jezus' uitspraken direct zijn opgetekend in werkverslagen. Door de resultaten van nieuwe taalkundige analyse te combineren met wat vandaag de dag bekend is over schrijfmethoden en stenografie in de oudheid, ontstaat een heel ander beeld over de totstandkoming van het Nieuwe Testament en de canon. Ook wordt duidelijk waarom er vier evangeliën zijn geschreven, waarvan er drie zoveel op elkaar lijken. Bovendien biedt Van Noort een bijbels verklaringsmodel voor de uitleg van de evangeliën als praktische toepassing van de documentatietheorie."

'Zakwoordenboek Theologische begrippen' (Stanley J. Grenz & David Guretzki en Cherith Fee Nordling) en 'Zakwoordenboek Bijbelwetenschappen' (Arthur G. Patzia & Anthony J. Petrotta) zijn handige naslagwerkjes die de wereld van de theologie veel toegankelijker maken. De twee laatstgenoemde boeken zijn uit het Engels vertaald en oorspronkelijk uitgegeven door InterVarsity Press (IVP). In voorbereiding is 'Zakwoordenboek Nieuwe religieuze bewegingen' (Irving Hexham), eveneens een vertaling uit het Engels en oorspronkelijk uitgegeven door IVP. Info: www.teologia.nl

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht