Het Nederlandse Rode Kruis

14 september 2004
Orkaan Ivan raast door Caribisch gebied

Vooral het eiland Grenada werd zwaar getroffen. In de nacht van 7 op 8 september raasde Ivan over het eiland met windstoten tot 220 kilometer per uur. Tenminste 17 mensen kwamen om. Naar schatting negentig procent van de huizen zijn beschadigd. Er is geen water of elektriciteit. Ongeveer 60.000 mensen hebben hulp nodig. Alle belangrijke gebouwen op het eiland hebben schade opgelopen: scholen, ziekenhuizen en ook het hoofdkwartier van het Rode Kruis. Er is geplunderd waarna de politie tot nader order een avondklok heeft ingesteld.

Het Rode Kruis werkt de klok rond
Het Rode Kruis van Grenada werkt sinds de ramp de klok rond om hulpgoederen uit te delen aan de bevolking. Gisteren arriveerde een Rode Kruis hulpvlucht met 22 ton aan hulpgoederen waaronder jerrycans, medische materialen en generatoren. Er zullen nog meer vluchten volgen. Prioriteit wordt gegeven aan voedsel, drinkwater en medicijnen voor de lokale ziekenhuizen.

Jamaica ontsnapte net aan de orkaan die het eiland zaterdag langs de westkust passeerde. Toch werd het eiland getroffen door windvlagen van 250 kilometer per uur, zware regenval en stormvloed. Zeker vijftien mensen zijn omgekomen. Er is veel schade aan daken en wegen. Er worden aardverschuivingen gerapporteerd en de elektriciteit en het drinkwater zijn afgesloten. Het Jamaicaanse Rode Kruis voorziet de mensen in de schuilplaatsen van dekens en voedsel. Ook wordt er psychologische steun gegeven aan de slachtoffers. Er is inmiddels een hulpvlucht met hulpgoederen uit het Rode Kruis-pakhuis in Panama aangekomen.

Reddingsteams zijn standby
Daarna raasde de storm langs de Kaaiman eilanden. Daar werden een kwart tot de helft van de huizen verwoest. Ook de landingsbaan van het vliegveld is overstroomd en de ramen zijn uit de controletoren geslagen. Orkaan Ivan heeft inmiddels ook Cuba achter zich gelaten, waar een dunbevolkt gebied getroffen werd. Ivan is nu op weg naar het Mexicaanse schiereiland Yucatán. In Mexico vluchten de bewoners uit visserdorpen aan de kust. Badplaats Cancun heeft alle stranden gesloten en schuilplaatsen zijn geopend. Rode Kruis-reddingsteams zijn standby.

Meer informatie:

* Website van het Internationale Rode Kruis (IFRC, Engels). Hier kunt u ook online doneren