Wageningen Universiteit

Persbericht

14 september 2004, nr. 081

Atlas van innoverende melkveehouders uitgebracht

Zeer onlangs heeft Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum) de Atlas van innoverende melkveehouders uitgebracht. Deze Atlas bevat een overzicht van niet-alledaagse maar wel veelbelovende praktijkvernieuwingen in de melkveehouderij. Het onderzoek is tot stand gekomen in overleg met een zeer betrokken groep boeren en mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV.

De melkveehouderij staat voor een reeks ingrijpende veranderingen. Waar het met de melkveehouderij naar moet en hoe die ingrijpende veranderingen gestalte moeten krijgen, staat volop ter discussie. In dit verband wijst de `Atlas van innoverende melkveehouders' op het belang van vernieuwingen zoals die door melkveehouders zelf in praktijk worden gebracht. De `Atlas van Innoverende melkveehouders' bevat een rijke schakering aan praktijkvernieuwingen van 33 melkveehouders verspreid over Nederland. Het zijn niet-gangbare praktijkvernieuwingen met veelbelovende resultaten op het terrein van diergezondheid, milieu, lage kosten, het integreren van natuurbeheer of het direct betrekken van burgers bij de landbouw.

Kenmerkend voor innoverende melkveehouders is dat ze breken met diep ingesleten denkbeelden en praktijken. Juist die staan ingrijpende veranderingen in de weg. Ze zoeken hun eigen weg, maar stuiten dan op de gevestigde denkbeelden en praktijken in hun omgeving. Bij het voeren en fokken van koeien, het bouwen van stallen, het bemesten van het land, de ruimtelijke ordening, samenwerking of kennisontwikkeling. Menig obstakel weten ze te omzeilen of te overwinnen, maar lang niet allemaal. Wil de melkveehouderij grondig veranderen, dan moet haar omgeving mee veranderen: het onderzoek, het beleid, de agro-industrie, de adviseurs, de belangbehartiging en uiteindelijk de samenleving als geheel. De ongewone praktijkvernieuwingen, waarvan in de Atlas slechts een selectie is beschreven, zijn dan ook veelbelovende vertrekpunten waar veel van valt te leren. De Atlas krijgt daarom een vervolg. Rond een aantal veelbelovende praktijkvernieuwingen worden experimenten opgezet. Enkele innoverende melkveehouders zijn hier nauw bij betrokken. De experimenten richten zich vooral op het gezamenlijk leren van melkveehouders, onderzoekers en beleidsmakers en het doorbreken van mogelijke obstakels.