Gemeente Hoogeveen

14 september 2004
Hoogeveen verwijdert vandalismegevoelige parkeermeters De gemeente gaat de meeste parkeermeters weghalen uit het centrum van Hoogeveen. Aanleiding is de vernielingen aan de meters. Telkens weer herstellen kost veel geld. Bovendien is het vandalisme een bron van ergernis voor parkeerders en anderen. Parkeerautomaten of gratis parkeren zijn de alternatieven die de gemeente per 1 januari 2005 gaat inzetten voor de meters.

Parkeerders op de plaatsen nabij het Beukemaplein, Van Echtenplein en Raadhuisplein worden verwezen naar de automaten op de pleinen. Het gaat hierbij om 34 plaatsen. Er komen twee nieuwe automaten, aan beide zijden van de Alteveerstraat, voor 27 plaatsen. Vijf parkeerplaatsen aan de Piet Heinstraat gaan verdwijnen. Deze straat tussen het Schutsplein en de Alteveerstraat wordt intensief gebruikt en zal breder gemaakt worden.

In totaal gaan 110 van de 129 parkeermeters verdwijnen. Alleen op Het Haagje en in de Grote Kerkstraat blijven de parkeermeters staan. Hier wordt minder vernield, mogelijk omdat de sociale controle er hoger is.

Gratis parkeren in blauwe zone

Bovendien worden 45 parkeerplaatsen bestemd voor gratis kort parkeren. De betreffende vakken worden aangeduid met een blauwe streep. Men kan er 30 tot 60 minuten parkeren. Voor deze âblauwe zoneâ is een parkeerschijf nodig, verkrijgbaar bij de speciaalzaken. De parkeerder kan bij aankomst de parkeerschijf op een heel of half uur naar boven afronden. Daarna mag nog een half uur geparkeerd worden. Op het Mauritsplein kan men gratis lang parkeren.

De blauwe zones zijn te vinden aan de Willemskade, Schoolstraat, Van Echtenstraat (voor Rabobank), Bentinckslaan (tussen Hoofdstraat en Van Echtenplein), Beukemastraat (tussen Het Haagje en Beukemaplein), Piet Heinstraat (tussen Alteveerstraat en Schutsplein) en Alteveerstraat (ten zuiden van Piet Heinstraat).

Parkeren duurder

Met de verandering denkt de gemeente zoân ⬠16.000 aan onkosten per jaar te voorkomen, in verband met het onderhouden, legen en repareren van de meters. De gemeente haalt nu jaarlijks ⬠1,6 miljoen binnen aan parkeergeld. Door de nieuwe gratis plaatsen zullen de inkomsten naar verwachting licht dalen met zoân ⬠25.000. Daartegenover staat een beoogde verhoging van de parkeergelden vanaf 1 januari 2005. De raad besluit dit najaar hierover. De parkeervergunningen en âtarieven zouden dan met 16% omhoog gaan. Dit is een van de maatregelen om de gemeentebegroting sluitend te krijgen. Het parkeergeld vloeit in de algemene kas van de gemeente voor besteding aan diverse doelen.