PvdA Europees parlement


EP open en toegankelijk maken

14 september 2004
"Het Europees Parlement moet zijn deuren opengooien via internet," dat zegt Max van den Berg, voorzitter van de Nederlandse delegatie in de PES-groep van het Europees Parlement/PvdA-eurodelegatie, vandaag aan het begin van de ple nairevergaderinginStraatsburg.

"Sinds enkele jaren kunnen de Europese burgers niet zomaar binnenlopen bij vergaderingen die openbaar zijn. Door toegenomen veiligheidsmaatregelen is het Parlement niet langer vrij toegankelijk. De afstand tussen burger en politiek wordt hierdoor alleen maar groter. Een eerste oplossing is de vergaderingen via de website van het Parlement uit te zenden. Dit gebeurt al wel met de algemene vergaderingen en kan eenvoudig uitgebreid worden naar de vergaderingen van de verschillende parlementscommissies. Zodat ze toegankelijk zijn voor burgers uit alle lidstaten. Goed en goedkoop."

"Onze delegatie doet vandaag een voorstel aan de voorzitter om van deze openbaarheid een prioriteit te maken. Collega Dorette Corbey heeft hiervoor al een voorzet gedaan in de milieucommissie, vandaag rekenen wij op de steun van al onze collega's voor dit voorstel. Zo brengen wij Europa dichter bij de burger."

De oproep van vandaag maakt deel uit van een aantal stappen die de Nederlandse sociaal-democraten zetten. Zo zal de delegatie een brief sturen aan Josep Borrell, de voorzitter van het Parlement, zal het aan de orde worden gesteld in de socialistische fractie en zullen de leden ieder het voorstel doen in hun parlementaire commissies.