Socialistische Partij

Stop afgeven jachtvergunningen

In het PWN-gebied van de waterleidingduinen mogen voor een bepaalde periode reeën worden doodgeschoten. Aldus heeft de provincie bepaald. De reden, er zouden teveel reeën zijn op de vierkante meter. Echter, in het aangrenzende duingebied, dat onder Amsterdamse knoet valt, worden geen dieren gedood. Daar is de populatie van dieren minstens zo groot, maar Amsterdam heeft zich, terecht, later overtuigen door kenners, dat afschot niet noodzakelijk is voor goed beheer.

Hoe kan het dat twee overheden zo verschillend oordelen? Dat kan omdat de provincie die verantwoordelijk is voor het afgeven van vergunningen en ontheffingen nog geen toetsingsmateriaal heeft. Volgens de wet moet de provincie elke aanvraag toetsen aan het Faunabeheerplan. Maar zon plan bestaat op dit moment nog niet.

Zolang er geen toetsingsmateriaal is, kan het niet anders of het verlenen van vergunningen door de provincie is een kwestie van natte vingerwerk. Althans die indruk heeft de SP. De SP vindt dat het zo niet langer kan en wil dat de provincie per direct het vergunningenverkeer bevriest. Pas als het beheerplan naar behoren is vastgesteld mogen er weer vergunningen en ontheffingen worden afgegeven.