Gemeente Hellevoetsluis


Boek over Prinsehuis

Bij de presentatie van het boekwerk over het Prinsehuis tijdens de opening van de open Monumentendag op 11 september j.l. hield de heer Jan Jansen de volgende voordracht:

PUGNO PRO PATRIA
strijden voor het Vaderland

Wij schrijven 1650 en de vrede van Munster is al twee jaar oud. In vijftig voorafgaande jaren stabiliseert zich de Republiek, dit mede door gunstige verdragen met Engeland en Frankrijk. De Republiek wordt erkend als een souvereine staat. In deze periode weet men het grondgebied van de Republiek te zuiveren van vijanden.
De handel over water heeft in deze periode te lijden van de Duinkerkse kapers, hiertoe wordt reeds in 1589 de Ree van Hellevoetsluis aangewezen als uitvalbasis van de vloten van het Zuiderkwartier van Holland en Zeeland, dit tot blokkering van de havens op de Vlaamse kust. Deze laatste beslissing wordt de aanzet tot de bouw van een marine - etablissement in Hellevoetsluis.

De voor ons nog zichtbare ontwikkelingen en resultaten, vangen aan na het Twaalfjarig Bestand (1609-1621), waarbij de oprichting van de V.O.C. een rol heeft gespeeld.
In 1652 wordt met het besluit om een Admiraliteitsmagazijn te bouwen de aanzet gegeven tot de ontwikkeling van het etablissement te Hellevoetsluis.

Hellevoetsluis heeft in zijn vesting drie militaire maritieme gebouwen uit de 17e en 18e eeuw behouden. Deze gebouwen zijn: Het Gemeenlandshuis, beter bekend als Prinsehuis, gebouwd in 1662. Het Admiraliteit magazijn, gebouwd in 1654. Het Land Zeemagazijn, of Grootmagazijn gebouwd in 1787. Deze drie gebouwen boden gelegenheid tot logement. Van het Groot magazijn is bekend dat George II daar enkele overnachtingen deed en dat prinses Sophie in 1849 daar de nacht doorbracht in afwachting van haar man, de nieuwe koning Willem III. In het Achtergebouw van het Admiraliteit magazijn, schijnt Willem III, de Koning Stadhouder enkele dagen `hof te hebben gehouden'.

Het Prinsehuis wordt in eerste instantie voor de Gecommitteerde Raden en de Commies gebouwd. Het mag duidelijk zijn dat het gebouw daarom de titel van `Landshuis' draagt. Dit wordt onderbouwd, doordat admiraliteit -gebouwen zich onderscheiden, door de vulling in de tympaan, welke op het vooruitstekend deel van de gevel, van de gebouwen is geplaatst.

Admiraliteitsgebouwen dragen in de tympaanvulling twee gekruiste ankers met daar omheen drie P, deze letters staan voor Pugno Pro Patria. Landshuis mist dit kenteken, het draagt in de tympaan de naar rechts kijkende rode leeuw op een goud vlak van de Staten van Holland.

Voor de bouw van Landshuis was er al een logement wat op aandringen van Prins Maurits (1585 -1625) was gebouwd. Dit houten logement diende de Admiraal Maurits.
Op 28 maart 1662 geeft Amelis van den Bouchorst, heer van Wimmenum en zijn mede Gecommitteerde De Boon, het startsein tot de bouw van een nieuw Landshuis, op deze dag kwamen de tekeningen op tafel voor het ons bekende gebouw.

Post zou hier misschien bij betrokken kunnen zijn geweest, in ogenschouw nemende dat Van den Bouchorst zijn beschermheer was. Aan de hand van de decoraties en de snijwerken van dit gebouw, zou men bijna met zekerheid de hand van Post vermoeden als de ontwerper.

Post maakte als architect en ontwerper van gebouwen ook een aantal ontwerpen voor schoorsteenmantels en tekeningen voor decoraties. Zijn beschermheer schoof hem in veel gevallen naar voren als zijnde de grote kunstenaar op dit gebied.
Het snijwerk en de decoraties van het gebouw tonen aan dat het gebouw in eerste instantie voor de heren Gecommitteerden werd neergezet zonder militaire functie.

Dat de Admiraliteit op de Maze later ook van het gebouw gebruik ging maken vond zijn oorzaak in de nieuwe instructies die de Staten op 13 augustus in 1597 uitvaardigden. De Instructies behelsden de richtlijnen voor:


- Maritieme operaties.

- Financiële middelen.

- Het bestuur.

Operationeel / taak:

- Bescherming vanuit zee.

- Het konvooieren van schepen.

- Aanvallen van kapers.

- Het in stand houden van een korps zeesoldaten.

Middelen het innen van:

- Konvooieer tarieven.

- Licenten, belasting op handel met de vijand.
- Last of havengelden, naar gewicht van lading en scheepslengte.
- Belasting op buit confiscaties en boetes.

Hoofdfiguur: Ontvanger Generaal van de Admiraliteit. Gedelegeerde van de Admiraliteit was de hoofd Commies, hij zetelde in Landshuis.

De Admiraliteit op de Maze had in totaal 53 kantoren die zich spreidden over een deel van Brabant tot ver in Gelderland (het stroomgebied van Rijn en Maas).
Ieder kantoor had een collecteur, controleur en een aantal commiezen `ter recherche en vervolgen van fraudeurs'. Doordat de Admiraliteit op de Maze, dit gebouw mede ging gebruiken werd het gebouw multifunctioneel.

Terug naar het boek. Het was Frank Herzen die zo bereidwillig was om de tekst van mijn opstel restauratieproject te redigeren. Hij vroeg zich af als er geen aanwijzingen waren dat Post `Landshuis' ontwierp wie dan wel de architect zou zijn geweest. Herzen doet van zijn onderzoek verslag in het tweede werkje dat gevoegd bij het restauratietraject een degelijk beeld geeft van de geschiedenis van `Landshuis'.
Het eerste exemplaar van deze gezamenlijke publicatie mag ik derhalve met gematigde trots ook uit naam van Herzen aan de hoofdbewoner van `Landshuis' overhandigen.
Maar dit is nog niet alles, waar tegenwoordig alle besluiten door de overheden ijverig op papier worden gezet, deed men dit vroeger ook.
Wij als onderzoekers zijn er in geslaagd om de resolutie, het besluit om dit `Landshuis' te bouwen, boven water te krijgen.

We hebben dit besluit in een keurige lijst gezet, in de hoop en het vertrouwen dat het een waardige plaats zal krijgen in dit gebouw. Van het oude handschrift is een transcriptie in het boek gevoegd.

Hellevoetsluis 11 september 2004