Gemeente Amsterdam

Zeeburgse schooljeugd ontdekt natuur in schoolomgeving

Nieuw natuur- en milieueducatief lesaanbod voor basisschoolleerlingen in Zeeburg

14 september 2004 - NME

Kleine beestjes zoeken, buurtbewoners interviewen, afval verzamelen en wateronderzoekjes doen. Dit maakt allemaal deel uit van het natuur- en milieueducatief programma waar 38 groepen uit het basisonderwijs in Zeeburg vanaf deze week mee starten. Groep 5 en 6 bijten het spits af. Voor de overige zes groepen in het basisonderwijs ontwikkelt het Amsterdams NME Centrum de aankomende jaren ook een programma. Dat doet het NME Centrum in opdracht van stadsdeel Zeeburg.

Het aanbod voor groep 5 en 6

Jongetjes

Het programma-aanbod voor dit jaar bestaat onder andere uit de leskisten `het weer' en `kijk in je wijk', veldwerk in het park, excursies en een zwerfvuilactie. Het programma loopt van september tot juni. Zowel medewerkers van het Amsterdams NME Centrum als de leerkracht begeleiden de lessen. Leerlingen voeren de opdrachten uit in de schoolomgeving en op groene locaties in het stadsdeel.

De eerste lessen

Leerlingen van groep 5 starten in de week van 13 september met de leskist `Kijk in je wijk'. In de kist zitten opdrachtkaarten en alle materialen die je nodig hebt om de opdrachten te doen. Door deze opdrachten worden leerlingen uitgedaagd hun schoolomgeving beter te bekijken en te onderzoeken. Kinderen leren zo meer waardering te krijgen voor de leefomgeving en de relatie mens-natuur in de wijk.

Voorbeelden van opdrachten:

* Het zoeken van afval

* Water uit de sloot onderzoeken

* Een buurtbewoner interviewen over de wijk.

In dezelfde week beginnen de eerste leerlingen van groep 6 met een parkexcursie in het Flevopark. Tijdens deze excursie vertelt Elena Francissen (medewerker Amsterdams NME Centrum) van alles over het park. Ze legt bijvoorbeeld de relatie tussen planten en dieren en het verschil tussen naald- en loofbomen uit. De leerlingen gaan onder andere op zoek naar bodemdieren en luisteren naar de geluiden van vogels. Ze ontdekken de natuur en leren deze te begrijpen, waardoor ze waardering krijgen voor de natuur.

© Gemeente Amsterdam