Ingezonden persbericht


Persbericht

De Conflict Courant is een samenwerkingsproject van Centrum voor Mondiaal Onderwijs (CMO) en Pax Christi.

De Conflict Courant richt zich op leerlingen van 16-18 jaar in het Studiehuis en bestaat uit een lesbrief gekoppeld aan een educatieve website.

De serie Conflict Courant belicht de achtergronden van conflicten in het nieuws. Hoe zijn de conflicten ontstaan? Wie zijn de actoren? Welke pogingen worden ondernomen om de conflicten op te lossen en welke partijen zijn daarbij betrokken?

De vierde editie is getiteld Israë¬ bouwt een afscheiding. De afscheiding, of ?muur? of ?hek? zoals het ook wel wordt genoemd, is de laatste ontwikkeling in het conflict dat al vanaf de uitroeping van de staat Israë¬ bestaat tussen Isra묩벳 en Palestijnen.

In de lesbrief gaan we dieper in op het hoe en waarom van deze afscheiding. Dat doen we door vooral Isra묩sche en Palestijnse jongeren aan het woord te laten: de een ziet het als een veiligheidsmaatregel om terroristische aanslagen te voorkomen, de ander ziet de bouw als onderdeel van de bezettingspolitiek en een poging om land te annexeren.

Op de bijbehorende educatieve website vindt u aanvullende informatie voor leerlingen en leerkrachten, onder meer over de voorgeschiedenis van het conflict, de humanitaire en technische aspecten van de afscheiding. Ook zijn hier de volledige teksten van de interviews met de jongeren te vinden. Ook laten we op de website de ?deskundigen? (zoals CIDI, Een Ander Joods Geluid, ICCO, Pax Christi en het Nederlands Palestine Komitee) aan het woord die hun licht laten schijnen over oorzaken en oplossingen van het conflict.

De lesbrief kost ? 3,50, maar is ook gratis te downloaden vanaf http://www.cmo.nl en vanaf http://www.kennisnet.nl/vo/docent/perdagwijzer/.

Wie een abonnement neemt, krijgt twee keer per jaar de Conflict Courant automatisch toegestuurd en krijgt daarbij het 0-nummer gratis over hoe om te gaan met mondiale conflicten in de klas.

Voor meer informatie, nabestellingen en abonnementen

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Postbus 9108

6500 HK Nijmegen

tel. 024-3613074

fax 024-3613014

cmo@fm.ru.nl

http://www.cmo.nl