Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: afspraken spoor verscherpen

De minister van Verkeer en Waterstaat beschikt over te weinig mogelijkheden om de NS via concessie-afspraken aan te zetten tot goede prestaties. Dat blijkt uit het rapport 'Gemiste wissels' van de TU Delft. Volgens het rapport kan de minister er via aanvullende afspraken voor zorgen dat de NS beter aansluit bij behoeften van reizigers. De ANWB staat erop dat in de concessie alsnog een relatie wordt afgesproken tussen het oordeel van reizigers over de kwaliteit, de jaarlijkse prijs die NS voor de concessie en voor het gebruik van het spoor betaalt en de prijs van het treinkaartje. De ANWB telt een miljoen leden die geregeld gebruik maken van het openbaar vervoer.

De ANWB gaf de opdracht aan de TU Delft om te zien of de vervoerconcessie die binnenkort door de Tweede Kamer wordt behandeld voldoende prikkels bevat voor goede prestaties. Het rapport laat zien dat het huidige ontwerp voor de concessie onvoldoende middelen benut om optimale prestaties op het spoor te bereiken. Zo kan NS tot 2008 nauwelijks worden afgerekend op slechte prestaties, betaalt NS niets voor de concessie, mag NS zelf vervoerders uitkiezen waarmee ze zich vergelijkt en heeft NS niets te vrezen bij slechte prestaties in vergelijking met andere vervoerders.

NS krijgt binnenkort voor tien jaar het recht om als enige spoorvervoerder, reizigers op het hoofdrailnet te vervoeren. De afspraken daarover worden vastgelegd in de zogenaamde vervoerconcessie. De ANWB vindt dat er harde afspraken nodig zijn over de kwaliteit van het spoorvervoer. Dit omdat de trein een doorslaggevende bijdrage moet leveren om ook in de toekomst landelijk in alle vraag naar mobiliteit te kunnen voorzien.

De ANWB zal op de hoorzitting voor de vervoerconcessie die woensdag 15 september in de Tweede Kamer plaatsvindt ervoor pleiten dat de concessie op deze punten wordt aangepast. Ook vindt de ANWB dat een onafhankelijk derde partij erop moet toezien dat de concessie-afspraken goed worden uitgelegd en nageleefd. Tijdens de hoorzitting zal de ANWB het rapport aan de Kamerleden aanbieden.


Noot voor de redactie;

Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB