STING
http://www.sting.nl

Verpleeghuiszorg dringend goed geschoolde verzorgenden nodig

Verpleeghuiszorg heeft dringend goed geschoolde verzorgenden nodig

Utrecht, 14 september 2004 - De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt zich ernstige zorgen over de situatie in verpleeghuizen. Tachtig procent van de verpleeghuizen voldoet niet aan de minimale eisen voor zorg. De Inspectie constateert onder meer dat de zorgzwaarte in verpleeghuizen toeneemt, terwijl de personeelsbezetting zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin achteruit gaat. Er zijn te weinig verzorgenden die gekwalificeerd zijn voor het verrichten van verzorgende handelingen. Sting, de landelijke beroepsvereniging verzorging, hamert al jaren op de noodzaak van voldoende gekwalificeerde verzorgenden. De beroepsgroep wil niets liever dan investeren in kwaliteit van zorg.

Vraaggerichte zorg, waar zowel cliëntenorganisaties als zorginstellingen een warm pleitbezorger van zijn, is alleen mogelijk wanneer verzorgenden daarvoor de vaardigheden en deskundigheden bezitten.
Uit een onderzoek dat Sting verrichtte naar het opleidingsniveau van helpenden en verzorgenden blijkt echter dat 70% van de verzorgende beroepsgroep zonder gekwalificeerde opleiding aan het werk is. Verder maakt een recente Sting-enquête duidelijk dat verpleeghuizen, onder druk van het verregaande bezuinigingsbeleid van de overheid, schrappen in scholingsmogelijkheden voor verzorgenden. Bovendien leiden de bezuinigingen tot het minimaliseren van cliëntbesprekingen en collegiaal overleg. Deze maatregelen doen afbreuk aan de kwaliteit van de zorgverlening die helpenden en verzorgenden kunnen bieden.

Zorgverleners ervaren een hoge werkdruk. De onderlinge collegialiteit en de bereidheid van teams om wat extras te doen buiten werktijden, maakt dat men het volhoudt, aldus de Inspectie. Verpleeghuisbewoners die aan het onderzoek van de Inspectie meewerkten, uitten hun grote waardering voor de inzet en het werk van de verzorgenden. Daar heeft het nooit aan ontbroken. De beroepsgroep wil niets liever dan zorg bieden waar de bewoners zelf de grootste behoefte aan hebben. Helpenden en verzorgenden verdienen daarbij de steun van de bewindslieden van VWS.

Staatssecretaris Ross schuift te gemakkelijk de verantwoordelijkheid voor verbeteringen in de verpleeghuiszorg af naar de instellingen zelf. Veel verpleeghuizen werken, soms in nauwe samenwerking met Sting, aan kwaliteitsverbetering van de zorg. Dat hoeft niet zo kostbaar te zijn als VWS denkt. Sting heeft tal van instrumenten ontwikkeld om verzorgenden beter toe te rusten op zorgverlening in verpleeghuizen. VWS zou de moed moeten hebben om de goede initiatieven die er zijn, te ondersteunen. Met meer goed geschoolde verzorgenden krijgen verpleeghuisbewoners de zorg en het respect waar zij recht op hebben. Een volgend onderzoek van de Inspectie zou dan heel wat minder schokkend zijn dan nu het geval is.

Sting is de beroepsvereniging van de verzorging. Sting komt op voor de beroepsinhoudelijke belangen van 220.000 helpenden en verzorgenden.