Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


PERSBERICHT


PvdA-fractie Eerste Kamer


Den Haag, 14 september 2004


PRINSJESDAG VOOR DEEL NIET UITVOERBAAR


De Eerste Kamer buigt zich vandaag op initiatief van de PvdA over het rapport "Tussen beleid en uitvoering:" van de Algemene Rekenkamer. Daarin worden schokkende gegevens gepubliceerd over het feit dat de meeste departementen er geen weet van hebben of hun beleid wel wordt uitgevoerd. De kloof tussen beleid en uitvoering is de laatste jaren enorm toegenomen. Dat tast een aantal grondslagen van onze democratie ernstig aan: de ministeriële verantwoordelijkheid wordt een fictie, de inlichtingenplicht een farce, de parlementaire controle onmogelijk.


Omdat de Tweede Kamer aan dit rapport nauwelijks aandacht heeft gegeven, heeft de Eerste Kamer- kamerbreed -het initiatief genomen om aan dit rapport een beleidsdebat te wijden dat maandenlang is voorbeid o.a. aan de hand van gesprekken met uitvoeringsdeskundigen.


Het is ook een belang van de Eerste Kamer dat de uitvoerbaarheid van beleid en wetgeving meer aandacht krijgt. Nu wordt zij immers in toenemende mate opgescheept met wetsontwerpen die moeilijk uitvoerbaar zijn, zonder dat daar nog iets aan is te veranderen.


Het feit dat steeds vaker na het (oneigenlijke) wapen van de novelle wordt gegrepen (dit jaar al meer dan 20 keer) bewijst dat de schoen steeds meer gaat wringen.


Eén van de redenen van deze onhoudbare situatie noemt de Algemene Rekenkamers de


"beleidsreflex" in politiekambtelijk Den Haag. Met name de politiek heeft er een handje van beleid op beleid te stapelen, zonder daarbij aandacht te besteden aan de mensen die het beleid moeten uitvoeren.


Daarom stelt de PvdA-fractie in de Eerste Kamer ook in een motie voor om voortaan in ieder wetsontwerp aan te geven of bij de voorbereiding uitvoerders zijn gehoord, wat hun mening was en wat de regering met hun adviezen heeft gedaan.


HSL en Betuwelijn (maar ook tientallen andere voorbeelden) tonen aan dat het zo niet langer kan.




Partij van de Arbeid