Gemeente Amsterdam

Kunstenplan 2005-2008
14 september 2004 - Fouad Sidali
Alle Amsterdammers moeten kunnen genieten van kunst en cultuur. De creatieve industrie in de stad moet een impuls krijgen en Amsterdam moet haar positie als (inter-)nationale cultuurstad waar kunnen blijven maken. Dit zijn de uitgangspunten van het college van B&W bij de vaststelling van het concept-Kunstenplan 2005-2008. Anders dan voorgaande jaren worden in het Kunstenplan niet alleen de, al dan niet toegekende, subsidies voor culturele instellingen vermeld, maar wordt ook in een drietal programma's invulling gegeven aan de bovenstaande doelstellingen van het college. Daarmee staat het Kunstenplan voor het eerst niet alleen in het teken van de noodzakelijke bezuinigingen, maar ook in het teken van de uitvoering van de Langetermijnvisie Cultuur 2015.

De programma's


1.Aandeelhouderschap

Dit programma beoogt een maximale deelname van alle Amsterdammers aan kunst en cultuur, het bevorderen dat nieuwe Amsterdammers wortelen in hun stad en het stimuleren van wisselwerking tussen de verschillende culturen in Amsterdam.

Een belangrijk project is cultuureducatie & onderwijs. Daarom wil het college een expertisecentrum in het leven roepen ter ondersteuning van de scholen en voor het bevorderen van de afstemming tussen vraag en aanbod. Verder staan er projecten voor talentontwikkeling en voor het stimuleren van cultuurbereik op stapel.


2.Creatieve industrie

De kern van dit programma is het benutten en versterken van de creatieve mogelijkheden van Amsterdammers en bedrijfsleven. Ter verbetering van de internationale oriëntatie en positie wil Amsterdam meer internationale vakbijeenkomsten en presentaties stimuleren, zoals de Designmaand en de Fashionweek. Andere projecten zijn gericht op het ondersteunen van culturele ondernemers bij het opbouwen van hun praktijk, en het verbeteren van het werk- en vestigingsklimaat (broedplaatsen).


3.Internationale cultuurstad

Dit programma betreft maatregelen ter versterking van de Amsterdamse internationale toppositie op het terrein van cultuur en op het vlak van erfgoed. Voor het erfgoed krijgt een stadscommentator opdracht een visie te ontwikkelen. Verder worden er projecten ontwikkeld met migranten-herkomstlanden en met EU-toetreders. Daarnaast wil het college impulsen geven om nieuwe en vernieuwde accommodaties te ondersteunen bij de (inter-)nationale positionering.

De subsidies
In het concept-Kunstenplan 2005-2008 zijn 110 instellingen opgenomen die in aanmerking komen voor meerjarige subsidiëring. Hiermee is een bedrag gemoeid van ruim 74 miljoen euro. In de gemeentelijke begroting is vastgelegd dat er per jaar 4,4 miljoen euro minder beschikbaar is. Daar bovenop komt 1,47 miljoen euro door vermindering van de Rijksbijdrage voor Beeldende Kunst en Vormgeving.

De adviezen van de Amsterdamse Kunstraad over de ingediende aanvragen zijn grotendeels overgenomen. In een aantal gevallen heeft het College echter afgeweken van het advies. Argumenten voor de afwijkingen lopen uiteen van bestuurlijke prioriteiten, bestuurlijke verantwoordelijkheid voor een instelling, het voorkomen van kapitaalvernietiging. De overheid moet consistent en betrouwbaar zijn.

Daarom heeft het college anders dan de Kunstraad voorgesteld wel een meerjarige subsidie te continueren voor:
Carré (1.100.000 euro), FOAM (512.039 euro), de functie Cultuureducatie (2.000.000 euro), het Handtheater (15.720 euro) en Imagine IC (266.695 euro). Voor Cosmic is een verhoging voorzien van 250.000 euro (bestemd voor de nieuwe huisvesting).

In afwijking op het advies van de Kunstraad wil het College geen meerjarige subsidie toekennen aan:
Arthoteek Oost, Felix Meritis, Kabinet, Kamermuziek A'dam, Kulsan, Meervaart / Studio West, One Minute, Theatergroep Toetssteen, Werk voor Kunstenaars. Daarnaast wordt een aantal instellingen voor een lager bedrag in het Kunstenplan opgenomen dan waartoe was geadviseerd.

Door het afwijken van de adviezen van de Kunstraad ontstaat een tekort in het budget voor meerjarige financiering van instellingen. Om het tekort op te vangen heeft het College besloten de programmabudgetten met in totaal 720.000 euro te verlagen ten opzichte van het voorlopig financiële kader van de Kunstenplanbegroting. Het college heeft dit vastgesteld op 4 november 2003. Daarnaast worden de (meerjarige) subsidies voor de instellingen met 2,9 % verlaagd ten opzichte van het advies van de Kunstraad (1.8 miljoen euro).

Vastgoedmanagement
Nieuw in het Kunstenplan is tevens een nieuwe aanpak voor het cultureel vastgoed in Amsterdam, onder de noemer vastgoedmanagement. Het college wil achterstallig onderhoud wegwerken en planmatig onderhoud mogelijk maken. Ook moet de meerjarenprogrammering voor nieuwe culturele voorzieningen worden geïntegreerd met het sociaal, economisch en ruimtelijk beleid. Het college zoekt naar nieuwe financiële middelen om het programma volledig tot uitvoering te brengen.

Verdere besluitvorming
Op 29 en 30 september houdt de gemeenteraad een hoorzitting over het concept-Kunstenplan. Deze hoorzitting is bedoeld voor instellingen die een aanvraag voor het Kunstenplan 2005-2008 hebben ingediend. Na behandeling van het concept-Kunstenplan in de Commissie Cultuur op 7 oktober volgt de begrotingsbehandeling in de commissie in november. De definitieve besluitvorming vindt plaats op 15 en 16 december 2004 in de Gemeenteraad.

Pb-155

© Gemeente Amsterdam