Ingezonden persbericht


Microsoft Virtual Server 2005 nu beschikbaar

Eerste virtual machine-oplossing voor Windows Server 2003 geeft invulling aan Dynamic Systems Initiative

Schiphol-Rijk, 14 september 2004 - Organisaties zijn op zoek naar manieren om hun ICT-gerelateerde hardwarekosten te verlagen en tegelijkertijd de operationele efficiency van de bestaande systemen te verhogen. Een oplossing hiervoor is het consolideren van meerdere servertaken op één systeem. Gezien de uiteenlopende behoeften van dergelijke taken is het echter niet altijd wenselijk om ze ook binnen dezelfde besturingssysteemomgeving te draaien. Microsoft biedt voor deze en andere scenario's nu een oplossing met Microsoft Virtual Server 2005. Met deze 'Virtual Machine'-oplossing voor Windows Server 2003 is het mogelijk om op één fysieke server meerdere Windows Server besturingssystemen parallel en volledig onafhankelijk van elkaar te draaien.

Virtual Server 2005 biedt klanten een oplossing voor drie verschillende scenario's: de consolidatie van servertaken, zoals kantoortoepassingen of herstel bij calamiteiten, de automatisering van test- en ontwikkelomgevingen met minder hardware en het hosten van bedrijfseigen toepassingen. Virtual Server 2005 is tevens een belangrijk onderdeel van het Dynamic Systems Initiative, Microsofts visie voor het vereenvoudigen en automatiseren van het ontwerpen, uitrollen en beheren van gedistribueerde omgevingen.

Klanten die Virtual Server 2005 al in een vroeg stadium hebben geïmplementeerd, wisten een tijdreductie van 50-95 procent te realiseren bij het operationeel krijgen van nieuwe servers, terwijl dankzij consolidatie het aantal fysieke servers werd teruggebracht met 50-80 procent. Omdat Virtual Server 2005 deel uitmaakt van het Windows Server System, is de interoperabiliteit met Windows Server 2003 en andere Windows Server-oplossingen optimaal en kunnen klanten additionele voordelen verwachten op het gebied van serverbeheer en rendabiliteit.

In Nederland is OTRA Information Services BV, onderdeel van Technische Unie, een van de eerste gebruikers van Virtual Server 2005. Het bedrijf wilde de Windows-servers van de Technische Unie consolideren op het Windows Server 2003-platform. Omdat een klein aantal oudere Windows NT 4-applicaties zich echter niet gemakkelijk liet overzetten naar het nieuwe platform, werd een oplossing gezocht in Virtual Server 2005. "Microsoft Virtual Server stelt ons in staat om onze NT4-servers uit te faseren. Zo kunnen we profiteren van de voordelen die een gestandaardiseerde Windows Server 2003-omgeving ons biedt, zoals een betere beheerbaarheid, hogere beschikbaarheid en lagere kosten voor hardware en onderhoud. Met Virtual Server doen we echt meer met minder," zegt Harold ter Haar, systems engineer, OTRA Information Services BV.

Ook volgens marktonderzoeker Gartner biedt het gebruik van virtuele servers organisaties aanzienlijke voordelen. "Gartner voorspelt dat organisaties die geen gebruikmaken van virtualisatietechnologieën tot 25 procent meer zullen uitgeven aan hun x86-servers," zegt Tom Bittman, research vice president bij Gartner. "Server virtualisatiesoftware kan organisaties helpen bij het reduceren van de tijd, de inspanningen en de kosten die gepaard gaan met het consolideren van servers en applicaties."

Microsoft Virtual Server 2005 is gemakkelijk te installeren en de virtual machines kunnen via een browser beheerd worden. Daarnaast biedt het bedrijfszekere opslag- en netwerkfuncties. Het is mogelijk om een Windows Server 2005-omgeving naadloos te beheren met bestaande serverbeheertools, zowel van Microsoft als van derden.

Hardwareleveranciers zoals AMD, Dell, Fujitsu-Siemens, HP, Intel, NEC en Unisys, system integrators zoals Accenture, Avanade, EDS, HP en Unisys, en leveranciers van beheersoftware waaronder CA, HP, IBM en Veritas, bieden een uitgebreide selectie aan tools, oplossingen en diensten om organisaties te helpen bij het uitrollen en beheren van Virtual Server 2005 op Windows Server 2003.

Prijzen en beschikbaarheid
Virtual Server 2005 Standard Edition ondersteunt maximaal 4 processors en heeft een geschatte retailprijs van $499. Virtual Server 2005 Enterprise Edition ondersteunt een ongelimiteerd aantal processors en heeft een geschatte retailprijs van $999. Beide versies zullen naar verwachting binnen 30 dagen beschikbaar zijn.

Meer informatie is te vinden op www.microsoft.com/windowsserversystem/virtualserver/evaluation/vsoverview.mspx.