Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Intentieverklaring met gemeente Drimmelen

Provincie optimistisch over 'Ruimte voor ruimte'

De gemeente Drimmelen, de provincie Noord-Brabant en de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte (ORR) hebben op 13 september een intentieverklaring getekend voor de ontwikkeling van 40 ruime bouwkavels in de kern Lage Zwaluwe. Die kavels komen er in het kader van de regeling Ruimte voor ruimte. Binnen dat raamwerk worden stallen gesloopt en kavels ontwikkeld voor de bouw van grotere, vrijstaande woningen. De provincie is met diverse gemeenten in gesprek en hoopvol over de uitvoering van andere bouwplannen.

,,Dit is voor ons en bijzonder project'', zei directeur Hans Dona van de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte over de bouwplannen van de gemeente Drimmelen. Volgens Dona is 70 tot 80 procent van de bouwkavels bestemd voor lokale mensen.
Gedeputeerde voor ruimtelijke ontwikkeling Paul Rüpp vertelde dat de provincie actiever zal zijn in het aandragen van mogelijke bouwlocaties voor dergelijke grotere woningen. Rüpp merkte op dat er aanvankelijk veel weerstand bestond bij gemeenten tegen het concept van ruimte voor ruimte. Vooral kleine gemeenten, die al moeite hebben om in de woningbehoefte te voorzien, hebben grote moeite om woningen in een hogere prijscategorie te promoten.
Toch ziet Rüpp een kentering. Als gemeenten de grotere bouwkavels aanbieden in combinatie met andere stedenbouwkundige plannen, zoals het geval is in de kern Lage Zwaluwe, is het concept van ruimte voor ruimte volgens hem beter verteerbaar voor gemeenteraden. Per gemeente in Brabant zijn er 40 verkochte bouwkavels nodig om de sloopvergoedingen terug te verdienen.

Achtergrond

De afgelopen tien jaar is meer dan eenderde van de landbouwbedrijven verdwenen. Het gevolg er overal in de provincie stallen leeg staan. Een paar jaar geleden is de landelijke Regeling Beëindiging Veehouderijtakken in het leven geroepen. Het ministerie van LNV koopt van boeren die willen stoppen de dier- en mestrechten op. Voor het neerhalen van de stallen wordt een sloopsubsidie betaald, die door de provincie wordt voorgeschoten.
De sloopsubsidies verdient de provincie Noord-Brabant terug door de uitgifte van extra bouwkavels. Elke 1000 vierkante meter gesloopte stal geeft recht op de bouw van één huis. Dat huis komt niet op de plek van die stal te staan, nieuwbouw mag wel aan de randen van de dorpen.

Er is in Brabant al ongeveer één miljoen vierkante meter stalruimte gesloopt. Dat getal zal oplopen tot 2,1 miljoen vierkante meter. De provincie Noord-Brabant heeft een bedrag van circa 250 miljoen euro toegezegd voor de sloop van stallen in de intensieve veehouderij. Uit dat potje wordt ook de sanering van de glastuinbouw gefinancierd en de sloop van overbodige bebouwing in het buitengebied. De provincie moet zoals gezegd dit bedrag, waarvan 160 miljoen euro al is uitbetaald, terugverdienen door het ontwikkelen van ruimte voor ruimtekavels. De kavels in Brabant zijn maximaal 1500 vierkante meter. Daarop zijn huizen van rond de 1200 kuub mogelijk.