ASBESTOS DISEASES FOUNDATION

Asbestslachtoffers Reizen om te Protesteren bij James Hardie

Asbestos Diseases Foundation Australië: Asbestslachtoffers Reizen vanuit Australië, het Verenigd Koninkrijk en Europa om te Protesteren bij James Hardie AGM in Amsterdam

SYDNEY, Australië, September 14/PRNewswire/ -- Asbestslachtoffers uit Australië protesteren bij James Hardie AGM. Verenigingen van asbestslachtoffers uit het Verenigd Koninkrijk en Europa zullen ook aanwezig zijn. Een Speciale Commissie in Australië heeft gehoord dat James Hardie, de grootste fabrikant van asbestproducten in Australië, de Vereniging die in het leven was geroepen om de slachtoffers te compenseren, benadeeld heeft voor twee miljard Australische dollars.

De Commissie bracht wanbeleid aan het licht en senior leidinggevenden worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd. Hardie heeft activa uit de tegoeden van de Vereniging teruggetrokken en de president heeft medegedeeld dat het bedrijf geen morele of wettelijke verplichtingen heeft ten aanzien van de slachtoffers.

Verleden jaar zijn in Australië meer dan 600 mensen overleden aan aan asbest gerelateerde ziekten. Er wordt geschat dat in het jaar 2020 meer dan 53.000 mensen zullen lijden aan een aan asbest gerelateerde ziekte, waarvan 15.000 zullen overlijden aan mesothelioom. Aan asbest gerelateerde ziekten kunnen zo'n dertig jaar in het lichaam sluimeren voordat ze zich openbaren.

Ella Sweeney van de Asbestos Diseases Foundation Australië, zelf ook een slachtoffer van asbest, zal de vergadering bijwonen. 'James Hardie heeft zijn bedrijven geherstructureerd en verplaatst naar Nederland waardoor de toekomst van de slachtoffers er somber uitziet', legt Ella Sweeney uit.

Zij wordt vergezeld door Paul Bastian, secretaris van de Australian Manufacturing Workers Union in New South Wales, Australië.

Zij verzoeken de voorzitter van Hardie, Meredith Hellicar, de directeuren en de aandeelhouders om bij het stemmen naar hun geweten te luisteren.

De slachtoffers eisen volledige financiering om alle huidige en toekomstige slachtoffers te kunnen compenseren. Hardie dient bovendien meer informatie te geven over het voorstel om het huidige gewoonterechtsysteem te vervangen door een wettelijke regeling. 'Wij zijn ervan overtuigd dat dankzij hun regeling de slachtoffers geen eerlijke compensatie zullen krijgen', aldus Paul Bastian.

Er is geen verband met de dure verzekeringspolissen van Hardie. 'Waarom mogen de verzekeringsmaatschappijen van Hardie wel premies innen om vervolgens niet aan hun verplichtingen te voldoen? Hiermee maken Hardie en de verzekeraars winst', aldus Bastian.

'Hardie is niet het slachtoffer. Dat zijn wij', deelt Mrs Sweeny mee. 'Door de producten van Hardie sterven mensen. Hardie moet daarom betalen'.

JAMES HARDIE INDUSTRIES N.V.
AGM
Vergaderruimtes 4 en 5, Marriott Courtyard, Amsterdam Airport, Kruisweg 1401, 2131 MD Hoofddorp, Nederland Vrijdag 17 September 2004 9 uur, Middel-Europese Tijd (M.E.T)

Source: Asbestos Diseases Foundation of Australia

Ella Sweeney, +61-414-893-826, Paul Bastian, +61-419-409-285, Jane Singleton, +61-411-013-269, of Angie McClung, +61-402-924-516, allen van Asbestos Diseases Foundation Australië, of Australisch contactpersoon voor Paul Bastian, Jan Primrose, jprimrose@amwu.asn.au, +612-9897-4224

14 sep 04 15:16