AEDES

Stijging personeelskosten woningcorporaties goed verklaarbaar

De stijging van personeelskosten bij woningcorporaties is goed verklaarbaar. Dit blijkt uit een onderzoek dat Pricewaterhouse Coopers (PwC) heeft uitgevoerd in opdracht van Aedes vereniging van woningcorporaties.

Uit gegevens van Aedes en uit een onderzoek van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting was eerder gebleken dat de personeelslasten van corporaties in 2002 met ruim tien procent zijn gestegen. Aedes heeft daarop PwC een onderzoek laten uitvoeren om te achterhalen waar die forse stijging vandaan komt. Hierbij is gekeken naar de ontwikkeling van de personeelslasten over de afgelopen vier jaar.

De stijging van personeelslasten was 9,59 procent in 2001 (ten opzichte van 2000), 10,82 procent in 2002 en 8,41 procent in 2003 (exclusief een eenmalige extra storting in het pensioenfonds). De factoren voor de personeelskostenstijging zijn volgens PwC uitzonderlijk eenduidig. Vanwege deze eenduidigheid is het volgens PwC aannemelijk dat de conclusies van het onderzoek voor de hele branche gelden. Met name het aannemen van meer personeel en de toename van het gebruik van hogere salarisschalen lijken verantwoordelijk voor de stijging van de personeelslasten. Ook de reguliere CAO-verhogingen zorgen voor een toename.

Veel corporaties fuseren. Aedes geeft aan dat daarbij de uitstroom van boventallig personeel langzamer gaat dan het aantrekken van nieuw, anders gekwalificeerd personeel. In sociale plannen bij fusies wordt vaak afgesproken dat er geen ontslagen mogen vallen. Tegelijkertijd nemen corporaties hoger gekwalificeerd personeel aan: het werkgebied van corporaties is in de afgelopen jaren enorm verbreed en bovendien maken ze een kwaliteitsslag. Dit is een mogelijke verklaring van de toename van formatieplaatsen. Deze toename is gemiddeld 4,8 procent voor de onderzochte corporaties. Als die toename buiten beschouwing blijft, dan is de stijging van personeelslasten vrijwel geheel conform de CAO-stijging. Die is gemiddeld ruim vier procent per jaar.

Het toegenomen gebruik van hogere salarisschalen kan volgens Aedes veroorzaakt worden door de aanname van hoger gekwalificeerd personeel. Er worden door corporaties specialismen 'in huis' gehaald, waar ze voorheen bepaalde taken uitbesteedden.

Aedes zal de toename van de formatie en het gebruik van hogere salarisschalen nader onderzoeken middels een kwalitatief vervolgonderzoek.