Gemeente Hellevoetsluis


Komst ondergrondse containers voor hoogbouw Hellevoetsluis

In de gemeente Hellevoetsluis worden bij de hoogbouwwoningen ondergrondse afvalcontainers voor huishoudelijk afval geplaatst. Deze, in totaal 91, containers vervangen de afvalcontainers in de betonnen cocons en de huidige ondergrondse containers. Deze nieuwe ondergrondse containers zijn fraaier ten opzichte van de de grijze betonnen cocons omdat bovengronds alleen nog maar een inworpzuil is te zien. Daarbij zijn de ondergrondse containers door de relatief lage en grote inworpopening ook nog eens gebruiksvriendelijker.

LOCATIES
De locatie van de ondergrondse containers zijn met grote zorgvuldigheid gekozen. De locaties moeten namelijk aan allerlei, soms tegengestelde, criteria voldoen. Zo mag de loopafstand naar de container niet te groot zijn. Moet een locatie in verband met het veiligheidsgevoel en vandalisme zoveel mogelijk "in-de-loop" staan maar moet voor de omgeving wel "uit-het-zicht" zijn. Ook mogen er geen kabels en leidingen lopen die het plaatsen van de ondergrondse containers niet mogelijk of erg duur maken. Tenslotte moet de container voor de vuilniswagen met kraan goed bereikbaar zijn. In veel gevallen kunnen de huidige locaties van de cocons worden gebruikt. In een aantal gevallen is ervoor gekozen een andere locatie te kiezen.

WAT MOOI IS MOET SCHOON BLIJVEN
De ondergrondse verzamelcontainers zijn uitsluitend bestemd voor bewoners van de flats. Per flat worden één of meerdere containers geplaatst met een inhoud van 5000 liter. Het is voor buurtbewoners met bruine en grijze 2-wielcontainers niet toegestaan gebruik te maken van de ondergrondse containers. Om misbruik te voorkomen zullen een aantal ondergrondse containers worden voorzien van sloten. Om de omgeving schoon te houden is het niet toegestaan afval naast de inworpzuil te plaatsen. De gemeente zal, in samenwerking met de politie, er streng op toezien dat de omgeving schoon blijft. Want wat mooi is moet schoon blijven!

KOSTEN EN PLANNING
De kosten voor het totale project worden geraamd op circa EUR 1,1 miljoen. Op 20 september 2004 zal gestart worden met het plaatsen van de eerste ondergrondse containers. De werkzaamheden zullen gefaseerd worden uitgevoerd. Begonnen wordt met het vervangen van de huidige ondergrondse containers door het nieuwe systeem. Daarna worden zijn de betonnen cocons aan de beurt. Naar verwachting is het ondergrondse systeem voor het inzamelen van huishoudelijk afval bij de hoogbouw begin decembe r2004inheelHellevoetsluisoperationeel.Voorafgaande aan de werkzaamheden ontvangen de betrokken bewoners een brief met meer informatie.

INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u bellen naar de Gemeente Hellevoetsluis, afdeling Stedelijk Beheer 0181-330911. Tevens kunt u de gemeentelijke internetpagina www.hellevoetsluis.nl bezoeken.