Gemeente Ede

nummer 179 / Ede, 14 september 2004

De `borrelbus` blijft rijden

De `borrelbus` in Ede blijft voorlopig nog rijden. De proef van de gemeente om horecabezoekers veilig thuis te brengen is een succes en daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de bus tot eind dit jaar door te laten rijden.

De borrelbus heeft vanaf 13 maart 2004 gereden tussen het Museumplein en de buitendorpen van de gemeente Ede. De bus is bedoeld om horecabezoekers op zaterdagnacht zo snel mogelijk na sluitingstijd naar huis te brengen. Dit voorkomt onrust in het Edese uitgaansgebied en bovendien komen de bezoekers veilig thuis.

Positieve resultaten
De gemeente heeft onderzocht wat de effecten van de borrelbus zijn op de openbare orde en de verkeersveiligheid. De resultaten van het onderzoek zijn positief. In de proefperiode, van 13 maart tot 13 mei, waren er op zaterdagnacht op het Museumplein minder incidenten dan in vorige jaren. De wachtrijen voor de taxis zijn kleiner geworden en de wachttijd is verminderd.

Tevreden gebruikers
De gebruikers van de borrelbus zijn ook tevreden over de proef. Volgens hen is de bus een makkelijk, veilig en goedkoop vervoermiddel. Per week reizen er gemiddeld 26 à 27 passagiers met de bus. Deze reizigers zijn voornamelijk afkomstig uit Otterlo en Harskamp.

Samenwerking
De borrelbus is een initiatief van de gemeente Ede in samenwerking met de firma Noot, de Horecabelangenvereniging Ede Centrum, beveiligingsbedrijf Profi-Sec en de politie. Vanaf het begin zijn ook de taxi's bij de proef betrokken geweest. Alle partijen zijn tevreden over de samenwerking en deze wordt in de komende periode doorgezet.

Proef gaat door
De borrelbus zal in elk geval doorrijden tot eind december. Dan wordt er opnieuw geëvalueerd en gekeken of de borrelbus definitief deel zal gaan uitmaken van het Edese uitgaansleven.

---