Gemeente Ede

nummer 181 / Ede, 14 september 2004

Snoeiafval verbranden mogelijk

In het buitengebied mag snoeiafval, onder strikte voorwaarden, worden verbrand. Vanaf 1 oktober is het weer mogelijk hiervoor een vergunning te krijgen. In 2003 besloot de minister dat ook het verbranden van snoeiafval valt onder de wet Milieubeheer. Voor een ontheffing van dat verbod moest een zeer omslachtige procedure gevolgd worden. De minister heeft ingezien dat dit een onwerkbare situatie oplevert, die mensen onnodig op kosten jaagt. Daarom wordt de regelgeving in Nederland aangepast. Het college van burgemeester en wethouders van Ede besloot hier op vooruit te lopen. Uitgangspunt hierbij is om de afhandeling van een aanvraag om een ontheffing zo eenvoudig mogelijk te houden.

Aanpassing van het ontheffingenbeleid is nodig door een wijziging van de Wet milieubeheer. Hierdoor moet een aanvraag voor een stookontheffing aan andere regelgeving worden getoetst. Ook verandert de procedure. Inwoners merken niet veel van de wijzigingen: er is zoveel mogelijk aangesloten bij de oude procedure.

Op het aanvraagformulier staan de belangrijkste voorwaarden voor een ontheffing aangegeven. Er mag bijvoorbeeld geen snoeiafval worden verbrand binnen de bebouwde kom of te dicht bij water of natuur. Als aan alle voorwaarden is voldaan, wordt de ontheffing verleend. Er mag echter pas gebruik worden gemaakt van deze ontheffing als de brandweer hiervoor toestemming heeft gegeven.

Een ontheffing wordt, afhankelijk van de aanvraag, verleend voor een eenmalig vuur (bv een paasvuur, kerstboomverbranding) of voor een langere periode (tot maximaal 3 jaar).

Gedurende het jaar geldt sowieso een verbod voor open vuur voor de periode van 1 mei tot 1 november. Zolang de ontheffing geldt, kunnen dus meerdere verbrandingen bij de brandweer worden gemeld.

Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij het Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu aan het Raadhuisplein 2, 6711 DE in Ede. Hier kan men ook terecht voor meer informatie. Het Infocentrum is maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00. Het telefoonnummer is (0318) 680 933.

---