Gemeente Ede

nummer 183 / Ede, 14 september 2004

Centrale registratie hulpverlening dak- en thuislozen

De gemeente Ede verleent aan Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) de opdracht een centrale database bij te houden van mensen met zware, complexe problematiek in de Valleiregio. Een expert team gaat bepalen welke instantie het meest in aanmerking komt om hulp te verlenen.

Ede is in de Vallei aangewezen als centrumgemeente voor de maatschappelijke opvang van mensen met een zware, complexe problematiek. De dak- en thuislozen maken daarvan een belangrijk deel uit. De Valleiregio bestaat uit de gemeenten Ede, Wageningen, Rhenen, Barneveld, Renswoude en Scherpenzeel. De gemeente Veenendaal behoort officieel tot de regio Amersfoort maar heeft er voor gekozen samen te werken met de Valleiregio.

In de Valleiregio houden zon 60 instellingen zich bezig met hulpverlening aan deze moeilijk bereikbare groep. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld kerkelijke en charitatieve instellingen, instellingen op het gebied van (geestelijke) gezondheidszorg maar ook om woningbouwcorporaties en gemeentelijke sociale diensten. Vanaf het voorjaar van 2003 hebben deze organisaties gezamenlijk (met hulp van een extern bureau) een methodiek opgesteld om deze mensen te registreren en te bepalen welke organisatie(s) het meest in aanmerking komen om hulp te verlenen aan individuele personen.

De gemeente Ede verleent HGM nu de opdracht deze database te gaan beheren en de samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsinstanties te coördineren. De HGM krijgt van de gemeente Ede voor de uitvoering van het contract een tijdelijke bijdrage van EUR 89.860 vanaf september 2004 tot eind 2005.

Centrale registratie en coördinatie moet uiteindelijk leiden tot een betere samenwerking en tot nieuwe vormen van hulpverlening. Dit zal de kwaliteit van de hulp van de individuele organisaties zeker verbeteren. Centrale registratie maakt het bovendien mogelijk de woon- en opvangmogelijkheden beter over de regio te spreiden. Het resultaat van de hulpverlening kan zo zichtbaar gemaakt worden, zowel voor de mensen die de hulp ontvangen als voor de maatschappij.
---