Gemeente Ede

nummer 185 / Ede, 14 september 2004

In 2005 regionaal steunpunt huiselijk geweld in Ede

In 2006 moet er een landelijk dekkend netwerk van meldpunten voor huiselijk geweld zijn. Ede neemt het meldpunt West Veluwe/Vallei voor zijn rekening.

Huiselijk geweld komt vaker voor dan we denken, in alle lagen van de bevolking. 45% van de Nederlandse bevolking is ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Huiselijk geweld treft niet alleen vrouwen en kinderen, maar ook mannen en ouderen. Het is vrijwel altijd onzichtbaar achter de voordeur. Omdat huiselijk geweld iedereen aangaat, moet er in 2006 een landelijk dekkend netwerk zijn van meldpunten. Verontruste burgers en hulpverleners kunnen zich daar melden als zij denken dat hulp nodig is.
Ede heeft opdracht gekregen van het rijk om een meldpunt in te richten voor de regio West/Veluwe Vallei. Het betreft het gebied van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel en Wageningen. Het rijk stelt hiervoor subsidie beschikbaar, maar alle gemeenten moeten ook zelf bijdragen in de kosten. Het regionale meldpunt Ede komt er in 2005.

Voor het opzetten van het meldpunt gaat de gemeente om de tafel zitten met de hulpverlenende instellingen. Goede gezamenlijke afspraken moeten ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers op termijn zal dalen.
---