FNV

Nieuws Overzicht Geplaatst door I. vd Berg
14-09-2004 09:07
Print
Mail deze pagina
Fondsen veroordelen aanval kabinet op prepensioen

Vier grote pensioenfondsen hebben maandagmorgen het kabinetsplan om de prepensioenregeling af te schaffen veroordeeld. Dat gebeurde na protest-en bezettingsacties door leden van FNV Bondgenoten. De vakbond voerde actie voor de deur bij het spoorwegpensioenfonds SPF en Interpolis Relan in Utrecht, Achmea PVF in Amsterdam en MN Services in Rijswijk, onder het motto 'handen af van ons pensioen'.

Directeur Albert Akkerman van SPF Beheer verklaarde dat dit kabinet hem niet vroeg genoeg kan vallen. Geen partner is volgens hem zo onbetrouwbaar als de overheid. Akkerman zei niets meer te snappen van de zogenaamde normen en waarden van Balkenende, dat afkoop van prepensioenrechten een onzalig idee is en dat het kabinet "ons degelijke pensioensysteem" verkwanselt. Hij riep alle Nederlanders op een vuist te maken tegen het kabinet en op 2 oktober naar het Amsterdamse Museumplein te komen voor de grote protestmanifestatie van FNV, CNV en MHP.

Bovendien wees Akkerman erop dat het kabinet nooit de sociale partners buiten spel had moeten zetten. "Het is ondermijnend, ondoordacht en dom om goede regelingen af te breken." De directeur van Interpolis Relan, Guus Wouters toonde begrip voor de bezettingsactie. "Sterker nog. We delen van harte de zorg vanwege de kabinetsplannen met prepensioen en vut." Volgens Wouters hebben de sociale partners juist verantwoorde afspraken gemaakt over betaalbare regelingen en een geleidelijke omschakeling van vut naar prepensioen.

"Alle partijen zijn tevreden. De operatie is nauwelijks op gang of het kabinet wil de regels weer veranderen. Dat vinden wij, net als de Raad van State, onverstandig." In Rijswijk stelde voorzitter Carel van Eykelenburg van MN Services, de organisatie die de pensioenregeling voor de metaal en techniek uitvoert, dat het hele pensioenland terecht in rep en roer is. "Het allerergste is dat het vertrouwen van ons allen in het pensioenstelsel stelselmatig wordt ondermijnd. Dat is desastreus. Het kabinet moet op zijn schreden terugkeren. Daarom steunt MN deze en komende acties."