Dienstenbond CNV

CAO-overleg Albert Heijn DC eenzijdig opgeschort door directie 14-09-2004

Op vrijdag 10 september jongstleden was het de bedoeling om de onderhandelingen over de nieuwe CAO Albert Heijn DC voort te zetten. Tot onze grote verbazing verscheen alleen de vertegenwoordiging van de afdeling Arbeidszaken. De mededeling was vrij eenvoudig. De directie ziet op dit moment geen mogelijkheden om het overleg zinvol met vakbonden te voeren.

De grootste grief van de directie is het feit dat leden van FNV Bondgenoten, werkzaam in Pijnacker op 20 september aanstaande aanwezig willen zijn bij de actie van diverse bonden in Rotterdam en hiermee voor dat moment hun werkzaamheden willen neerleggen. Deze actie richt zich absoluut niet op Albert Heijn, maar op de kabinetsplannen.

Het feit dat Albert Heijn nu getroffen gaat worden door een staking, is voor de directie onverteerbaar. De directie geeft aan dat het onverantwoord is, in deze moeilijke tijden, om het bedrijf Albert Heijn, dat het al zo moeilijk heeft ?????, nog meer te beschadigen.

De directie vermoedt zelfs dat er sprake is van een complot vanuit de vakbonden om Albert Heijn in een kwaad daglicht te stellen. Dit alles slaat natuurlijk nergens op en is te gek voor woorden. CNV Dienstenbond heeft zich in 2003 in de pers zeer terughoudend opgesteld, toen Ahold getroffen werd door de boekhoudschandalen. De Raad van Bestuur is ons daar toen zeer dankbaar voor geweest. Dit jaar heeft Albert Heijn natuurlijk zelf maatregelen getroffen die de werksfeer niet hebben verbeterd. CNV Dienstenbond heeft dat via een enquête geïnventariseerd. Wij zijn en blijven natuurlijk kritisch. Het belang van u als werknemer staat voor ons voorop.

Relatie Ahold/Albert Heijn met het kabinetsbeleid Als het aan het kabinet ligt bent u als werknemer binnenkort een belangrijk deel van uw pensioenregeling kwijt en moet u tot uw 65e blijven werken. Ahold kent een prima pensioenregeling, inclusief een VUT-overgangsregeling en vroegpensioenregeling.

Ahold heeft zelf aangegeven, in een gesprek met CNV Dienstenbond, niet van deze regeling af te willen, maar wij horen daar niets over in de pers. De werkgeversorganisatie VNO/NCW, en Ahold is daar prominent lid van, deelt het standpunt van het kabinet. Ahold speelt dus struisvogelpolitiek. Dat Albert Heijn als een van de vele werkgevers in dit land kennis zal maken met de vakbondsacties tegen het kabinetsbeleid is duidelijk. Wij gaan echter ook zeker de poorten van de concurrentie niet voorbij.

Hoe nu verder??
In verband met de acties tegen het kabinetsbeleid door alle vakbonden wordt er tot 2 oktober aanstaande sowieso geen overleg gepleegd. Wij gaan ervan uit dat de directie ons daarna zal uitnodigen voor overleg over uw CAO.

Op 15 september aanstaande komen alle kaderleden van CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten bijeen om zich te beraden over deze ontwikkeling.

Is uw collega nog steeds geen lid!! U bent er toch ook bij op 2 oktober in Amsterdam, de vakbondsactie tegen het kabinetsbeleid.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen over deze info, neem dan gerust contact op met bestuurder, Richard Leloux. Telefoon (023)5670615 of e-mail r.leloux@cnvdibo.nl