Dienstenbond CNV

Sligro bekent kleur: géén steun voor acties en opvattingen vakbond 14-09-2004

Vorige week vroeg CNV Dienstenbond aan Sligro om te bevestigen dat de bond gebruik kan maken van de vakbondsfaciliteiten uit de CAO, waaronder het informeren van werknemers over de kabinetsplannen. Sligro geeft de bond geen toestemming om u te vertellen welke gevolgen de plannen van het kabinet voor u hebben; we mogen u niets vertellen in de kantine en we mogen geen gebruik maken van de publicatieborden.

Dat doet Sligro o.a. ook omdat ze de opvattingen van de bond niet steunt; daarmee bekent Sligro kleur. Uw werkgever hecht blijkbaar niet aan het bestaan van de CAO, van prépensioen, van ouderdomspensioen, van een normaal sociaal stelsel. Omdat u moet weten, wat uw werkgever vindt over deze belangrijke onderwerpen, sturen wij u deze Nieuwsflits.

Het kabinet wil dat iedereen doorwerkt tot zijn 65e jaar. De Vut- en prépensioenregelingen die er nu zijn, zullen als gevolg van de kabinetsplannen verdwijnen. U zult dus langer moeten doorwerken!

Maar niet alleen dat. Als u ontslagen wordt, is het nog maar de vraag of u nog een WW-uitkering krijgt. En, zoals het er nu uitziet, wordt een eventuele schadeloosstelling (aanvulling op WW) met de WW verrekend. Als u langdurig ziek wordt, vervalt u al snel tot bijstandsniveau. Tenminste als het aan het kabinet ligt.

Nu is niet alleen het kabinet schuldig, maar met name ook het VNO-NCW en de leden daarvan, waaronder Sligro. Het VNO-NCW stelt zich vierkant achter de kabinetsplannen op. Ze zijn het eens.
* Wil Sligro dat u tot 65 jaar blijft werken?
* Wil Sligro dat de WAO wordt uitgekleed?
* Wil Sligro dat de WW wordt verslechterd?
* Wil Sligro af van de CAO (voor de hele branche)?

Blijkbaar wel. Want, Sligro schrijft ons "als werkgever staan we niet achter de acties en de opvattingen van de bonden" en "als werkgever willen we niet de indruk wekken dat we sympathiek staan tegenover jullie acties".

Wij mogen hierover niet met u praten tijdens uw lunchpauze en we mogen hierover niets aan u laten weten via de publicatieborden.

Dat snappen we best, want uw werkgever begrijpt ook wel dat hij zich bij zijn werknemers niet populair maakt door achter het kabinet en VNO-NCW te staan.

Wat we niet zo goed snappen is de manier waarop Sligro het aan ons probeert te verkopen. Volgens Sligro mogen we alleen gebruik maken van de vakbondsfaciliteiten als het gaat om zaken die het bedrijf of de branche betreffen. Alsof de kabinetsplannen niet op de Groothandel in Levensmiddelen betrekking hebben, alsof alle werknemers tot hun 65e moeten werken behalve die van Sligro. Dat is natuurlijk gewoon een flauwekulargument.

Hoe we u, zonder dat klanten of andere relaties daar lucht van krijgen, wél moeten informeren? Daar moeten we nog eens over nadenken. Wij dachten dat we een sympathieke manier hadden gevonden door u in de pauzes iets te kunnen vertellen en door informatie via de publicatieborden te verspreiden.

Uw werkgever wil dat niet hebben en wij zullen dat nu niet afdwingen.

Uiteraard kunt u van ons wel alle informatie krijgen die u nodig hebt. Om met uw collega te praten over de plannen en de gevolgen daarvan.

Om het er met elkaar over te hebben dat uw werkgever vindt dat niet-georganiseerden helemaal niet rechtstreeks geïnformeerd hoeven te worden, terwijl de plannen iedereen raken.

Om samen af te spreken om op zaterdag 2 oktober van 12.00 tot 14.00 uur naar Amsterdam te komen. Daar organiseren de bonden een grote manifestatie onder het motto Nederland verdient beter! U ook!

Voor meer informatie kunt u bellen met Aletta Bulsink (055)5772640 of haar mailen op a.bulsink@cnvdibo.nl