Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

85 Vragen van de heer E.R. van Holthe
(ingekomen 14 september 2004)

In de BRUG van 8 september wordt beschreven dat de kwaliteit van de openbare ruimte in Leidsche Rijn onder druk zou staan. In een 'knelpuntenanalyse', zoals de directeur van het projectbureau Leidsche Rijn volgens het artikel de notitie van het Coördinatieteam Openbare Ruimte noemt, zou melding worden gemaakt van allerlei verbeterpunten.

Voorbeelden in een ander artikel van diezelfde BRUG tonen aan dat er in het geheel niet geleerd is van ervaringen uit het verleden, want dezelfde missers worden meermalen gemaakt. Aangehaalde voorbeelden zijn: ontwerpfouten bij scholen, infra bij winkelcentra, verkeerd geplaatste vuilcontainers en het ontbreken van trottoirs. Zo wordt het wel erg duur leergeld.

In de berichtgeving van de BRUG wordt gesproken over onvrede bij ambtenaren van de Dienst Stadsbeheer, de afdeling verkeer, de politie en de brandweer die deel uitmaken van het Coördinatieteam Openbare Ruimte. Zij zouden het team willen opheffen, wegens gebrek aan opvolging van adviezen.

Dit brengt de VVD fractie Utrecht tot de volgende vragen:


1. Is het college van burgemeester en wethouders bekend met de berichtgeving in de BRUG van 8 september over bovengenoemd onderwerp?
2. Is het college van burgemeester en wethouders bekend met de notitie van het Coördinatieteam Openbare Ruimte, dat wordt aangehaald in deze berichtgeving? Zo ja, heeft het college van burgemeester en wethouders deze vastgesteld?
3. Is het college van burgemeester en wethouders bereid de betreffende notitie van het Coördinatieteam Openbare Ruimte aan de gemeenteraad te overhandigen en wanneer zal dit gebeuren? Zo nee, waarom niet?
4. Deelt het college van burgemeester en wethouders de mening van de VVD dat het zonde is van tijd, energie en geld als verbeterpunten in het ene gebied niet worden meegenomen in het andere gebied?
5. Deelt het college van burgemeester en wethouders de mening van de VVD dat bewoners het vertrouwen in het gemeentebestuur makkelijk kunnen verliezen als verbeterpunten in het ene gebied niet worden meegenomen in het andere gebied?
6. Hoe gaat het college van burgemeester en wethouders zorgen dat vanaf heden wel geleerd gaat worden van ervaringen uit het verleden, dus ook ervaringen in andere deelgebieden?
7. Is het college bekend met de signalen dat het Coördinatieteam Openbare Ruimte zichzelf zou willen opheffen? Is deze berichtgeving volgens het college van burgemeester en wethouders juist? Zo ja, wat gaat het college hier aan doen? Zo nee, functioneert het Coördinatieteam Openbare Ruimte nog naar behoren?
8. Deelt het college van burgemeester en wethouder de mening van de VVD dat de genoemde voorbeelden schokkend zijn. En ieder voor zich onderwerp van schriftelijke vragen zouden kunnen zijn? Zo ja, wat is het college van burgemeester en wethouders van plan aan deze voorbeelden te doen?
9. Is het college van burgemeester en wethouders van mening dat de overdracht van het projectbureau Leidsche Rijn naar andere diensten optimaal verloopt? Zo nee, welke verbeterpunten worden er genomen?
10. Is het college van burgemeester van burgemeester en wethouders nog steeds van mening dat de bouw van Leidsche Rijn het beste vanuit een projectorganisatie tot stand kan komen?

---- --