Vlaamse overheid

In 2001 en 2002 werden in de gemeente Zoutleeuw vijf personen met tuberculose (TBC) geregistreerd. Dit was meer dan verwacht zou worden op basis van de gemiddelde cijfers voor Vlaams-Brabant. Daarom gebeurde er een bevolkingsonderzoek in 2002. Tijdens dit onderzoek werden geen nieuwe zieken gevonden. Wel toonde de huidtest van enkele personen aan dat ze in contact geweest waren met de tuberculosebacterie. Hun longfoto wees niet op ziekte en ze waren dan ook niet besmettelijk.

Sindsdien werden vijf nieuwe gevallen van TBC gemeld. Daarom werd door de gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap in samenspraak met de burgemeester Dr. J. Ceyssens beslist een tweede bevolkingsonderzoek te organiseren. Het is de bedoeling dat de inwoners en personen die in contact kwamen met tuberculosepatiënten, zich opnieuw preventief zouden kunnen laten onderzoeken. Dit bevolkingsonderzoek bestaat uit een huidtest en/of een longfoto. Het zal plaatsvinden in de loop van de maand oktober in de drie deelgemeenten van Zoutleeuw: Budingen, Halle-Booienhoven-Dormaal en Zoutleeuw zelf. Alle gezinnen zullen een week voor het onderzoek hierover een brief ontvangen. Dit onderzoek zal uitgevoerd worden door speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundigen, zowel van de gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap als van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT). Ook de huisartsen zullen voldoende worden geïnformeerd en nauw betrokken worden bij de opvolging.

Tuberculose is een traag evoluerende ziekte die meestal de longen aantast en goed behandelbaar is. Wanneer iemand met open longtuberculose hoest, kunnen de tuberculosebacteriën in de lucht terecht komen. Bij het inademen van deze bacteriën kunnen personen in de nabije omgeving besmet worden. Een besmette persoon is bij aanvang niet ziek of besmettelijk, maar heeft een grotere kans om later de ziekte te ontwikkelen. Wie besmet is, wordt best preventief behandeld. Hierdoor heeft hij of zij veel minder kans om tuberculose te ontwikkelen.

Personen die langer dan drie weken hoesten, veel zweten 's nachts of vermagerd zijn zonder reden, laten zich best onderzoeken. Dit geldt ook voor mensen die nauw contact gehad hebben met een tuberculosepatiënt. Ook personen die regelmatig verblijven in openbare plaatsen waar veel mensen samen komen, zoals drankgelegenheden in deze regio, worden best onderzocht om tijdig een behandeling te kunnen opstarten.

We willen nog even benadrukken dat TBC - in tegenstelling tot andere infecties (vb. SARS) - een trage evolutie kent. Dit betekent dat men voldoende tijd heeft om volgens de wetenschappelijk vastgestelde procedures de noodzakelijke preventieve onderzoeken uit te voeren en maatregelen te nemen.
Er is dan ook geen enkele reden voor paniek of om overhaast te werk te gaan.

Dr. Annemie Forier
Gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap

Dr. J. Ceyssens
Burgemeester Zoutleeuw