Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

actieplan gelijke behandeling

Actieplan gelijke behandeling gehandicapten: Tweede Kamer teleurgesteld en ongeduldig

Op donderdag 9 september vond in de Tweede Kamer een algemeen overleg plaats met staatssecretaris Ross over het Actieplan Gelijke Behandeling. De CG-Raad was bij dit overleg aanwezig.

De CG-Raad juicht het idee van de VVD (van Miltenburgh) om de verantwoordelijke ministers naar de Tweede Kamer te roepen en te bespreken wat zij op hun departement doen aan gehandicaptenbeleid toe. Ook is de CG-Raad positief over de gedachte van een gehandicapten-effectrapportage (zowel nationaal als lokaal). De staatssecretaris liet jammergenoeg veel vragen onbeantwoord. Bij veel Kamerleden overheerste na afloop een gevoel van teleurstelling en ongeduld. Kamerleden van PvdA, CDA, SGP, Groen Links, VVD en SP hebben aangedrongen op snellere realisatie van een 'inclusief gehandicaptenbeleid'. Toezicht op het gehandicaptenbeleid is hard nodig.

Enkele concrete vragen en opmerkingen van Kamerleden


* PvdA

+ Gaat de staatssecretaris nog nadere wettelijke maatregelen treffen zodat alle terreinen onder de Wet Gelijke Behandeling vallen?

+ De staatssecretaris zou er voor moeten zorgen dat men op korte termijn ook naar de Commissie Gelijke Behandeling kan gaan om recht te halen bij falend openbaar vervoer.
* VVD

+ De VVD pleit voor onderzoek naar effecten van lokaal beleid voor gehandicapten. Deze effecten zouden bekend moet zijn vóór de invoering van de WMO.

* SP

+ Wat gaat de staatssecretaris doen aan de toegankelijkheid van de NS? De SP heeft een 13-stappenplan opgesteld. De SP wil harde concessies met de NS. Alles wat sneller kan, moet sneller. Wachten tot 2030 is niet nodig en duurt te lang.
* CDA

+ Knelpunten moeten opgelost worden. Iemand moet hier speciale verantwoordelijkheid in nemen.

+ Meldpunt van de Chronische zieken en Gehandicpaten Raad zou geraadpleegd moeten worden.

* SGP

+ Oefent de staatssecretaris druk uit op collega's om inclusief beleid te eisen?

+ Verder een aantal concrete vragen over: toegankelijkheid openbaar vervoer (we kunnen niet wachten tot 2010/2030), wonen, onderwijs.

+ Wat gaat de staatssecretaris doen aan de problemen rond de overheveling van de begeleidersvoorziening doofblinden naar de Awbz?

Reactie van staatssecretaris Ross


* De staatssecretaris zegde toe met de minister van Verkeer en Waterstaat te gaan praten over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Zij zal met minister Peijs het 13-stappenplan van de SP bespreken.

* De uitbreiding van de WGBh/cz met het onderwerp 'wonen' is eind van dit jaar een feit. Over uitbreiding met ook andere terreinen doet de staatssecretaris geen concrete toezeggingen. Daarvoor zullen de consequenties van doorgerekend moete worden. De staatssecretaris verwijst naar evaluaties in het najaar.
* Het is niet de bedoeling dat doofblinden door de overheveling naar de AWBZ in problemen komen. Opnieuw indiceren is niet nodig. Op de vraag wat dit betekent voor de kwaliteit en kwantiteit van ondersteuning gaf de staatssecretaris echter geen helder antwoord.
* De staatssecretaris ziet het als haar taak andere departementen bij de les te houden Ze stelt dat inclusief beleid om een verschuiving van denken vraagt: dat heeft tijd nodig. Ze sprak uit dat er gewerkt zou moeten worden aan een soort "gehandicaptengedachte" (zoals een milieu-gedachte/besef). Bij elke beleidsmaatregel de vraag stellen: wat is het brede effect van dit beleid voor mensen met een functiebeperking?

(Geplaatst: 14 september 2004)
---