Gemeente Gouda



datum: 13 september 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Ineke Volbeda
telefoon: 0182 - 588393

kwaliteitsmeter veilig uitgaan in gouda van start

Maandagmiddag 13 september is in de Raadszaal van het stadhuis het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan van start gegaan. Het doel van het project is een verbetering van de veiligheid van het uitgaansgebied in de Goudse binnenstad. De Kwaliteitsmeter beslaat een traject van een jaar en zal een positieve impuls voor de stad en het veilig uitgaan betekenen.

In veel gemeenten, waaronder Gouda, wordt met een convenant Veilig Uitgaan gewerkt. De ervaringen hiermee in Gouda zijn erg positief hetgeen onder meer blijkt uit de terugloop van het aantal incidenten in 2003. Toch is er reden de aanpak verdere te intensiveren. Het blijkt in de praktijk namelijk lastig om afspraken op het gebied van veilig uitgaan goed vast te leggen, inzichtelijk te maken voor alle betrokken partijen en te monitoren. Ook elkaar aanspreken op de naleving van afspraken valt in de praktijk niet mee. Dit is een landelijk erkend probleem. Alle betrokken partijen, de gemeente, ondernemers, openbaar ministerie zijn er tenslotte bij gebaat dat veiligheidsmaatregelen daadwerkelijk worden uitgevoerd. In opdracht van het ministerie van Justitie heeft het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing daartoe de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan ontwikkeld. Subsidie van het Rijk om aan dit project te kunnen deelnemen was slechts weggelegd voor maximaal tien steden. Uiteindelijk voldeden vijf steden, waaronder Gouda, aan de door het rijk gestelde criteria. Het feit dat Gouda reeds 5 jaar in de kwaliteitskring Veilig Uitgaan investeert op dit gebied heeft hierbij zeker een rol gespeeld.

Begin dit jaar heeft de gemeente in de kwaliteitskring gesproken over de mogelijke toepassing van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan voor het uitgaanscentrum in Gouda. Zowel de kwaliteitskringdeelnemers (horeca, wijkteam binnenstad, politie, Alouan,en gemeente) als de betrokken bestuurders, burgemeester Cornelis en wethouder Van der Sluijs, hebben positief gereageerd op dit initiatief.

Tijdens een bijeenkomst met alle betrokken partijen is in aanwezigheid van de burgemeester formeel een start gemaakt met de Kwaliteitsmeter in Gouda. Politie, brandweer, milieudienst, Koninklijk Horeca Nederland, het bestuur van de horecavereniging Binnenstad Gouda, wijkteam Binnenstad, een aantal ondernemers en de SOG waren erbij aanwezig en hun volledige medewerking toegezegd bij het realiseren van het project. Het bureau Polyground gaat het project begeleiden.


-einde bericht-