Nederlands Uitgeversverbond

Aangekondigde acties vakorganisaties tegen kabinetsbeleid

Brief d.d. 9 september 2004 aan de directies van de ledenbedrijven van het NUV

---

Zoals bekend zijn de vakcentrales FNV, CNV en MHP thans doende acties voor te bereiden tegen de plannen van het kabinet op sociaal-economisch terrein. De acties betreffen in elk geval een tweetal landelijke protestmanifestaties, te weten op 20 september op de Coolsingel in Rotterdam en op 2 oktober op het Museumplein in Amsterdam. Voorts hebben de vakcentrales onlangs te kennen gegeven dat de bonden ieder overleg binnen de bedrijfstakken, inclusief lopende CAO-onderhandelingen, zullen opschorten tot begin oktober.

In een brief van 24 augustus jl. van de vakcentrales aan het VNO-NCW worden ook acties aangekondigd tegen ondernemers. De reactie van het VNO-NCW heeft donderdag 2 september 2004 als een ingezonden mededeling in De Telegraaf gestaan.

Het NUV is het niet eens dat werkgevers worden getroffen door acties die zijn gericht tegen de overheid. Alhoewel de voorgenomen acties niet tegen individuele werkgevers zijn gericht, kunnen zij hierdoor wel in hun belangen worden geschaad. Deze politieke acties zijn in principe toegestaan, tenzij werkgevers door de acties onevenredige schade lijden.

Wat te doen bij acties?

Wat betreft eventuele deelname van uw werknemers aan genoemde landelijke protestmanifestaties adviseren wij - voorzover de voortgang van de werkzaamheden in uw onderneming niet onevenredig wordt gehinderd - hieraan uw medewerking te verlenen. Uiteraard geschiedt zulks dan op basis van het opnemen van vrije tijd (vakantiedag of anderszins) door betrokken werknemer.

Mocht u als werkgever onverhoopt toch zelf worden geconfronteerd met acties, dan dienen de betrokken vakbonden u vooraf hiervan op de hoogte te stellen. Wij verzoeken u in dit geval het vaksecretariaat Sociale Zaken (r.schets@nuv.nl) zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen over te houden acties en hun aard en omvang. Het NUV kan u dan met advies terzijde staan.

Er zijn enkele algemene richtlijnen die u kunt volgen bij acties in uw eigen onderneming:

* Maak vooraf met de actieleiding goede afspraken over de vorm van de actie, de duur, het tijdstip (bij voorkeur in de lunchpauze of na werktijd) en de plaats waar deze zal plaatsvinden. Tevens overleg over eventueel noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en maatregelen die materiële schade voorkomen dan wel beperken.
* Indien u meent dat een actie onevenredige schade zal toebrengen aan uw onderneming, is het van belang dit direct duidelijk te maken aan de betrokken vakbond.

* Vang acties altijd rustig en beheerst op. Een harde of onverzoenlijke houding van uw kant of dreigen met tegenmaatregelen kunnen leiden tot een ongewenste actie- en reactiespiraal.
* Bij collectieve acties hebben deelnemende werknemers geen recht op doorbetaling van hun loon. Dat geldt ook voor werkwillige werknemers die worden verhinderd hun werkzaamheden te verrichten. De duur en tijdstip (lunchpauze, na werktijd) zijn opties om looninhouding te voorkomen, evenals een afspraak om verloren gegane werk-/produktietijd in te halen. Indien aan de orde, adviseren wij u in geval van acties de uren te registreren door wie wel c.q. niet is doorgewerkt.

Via onze website zullen wij u op de hoogte houden over de actuele ontwikkelingen gedurende de komende weken.

w.g. R.W. Schets
secretaris Sociale Zaken
Nederlands Uitgeversverbond

---

Klik hier voor persbericht d.d. 14 september 2004 van FNV Kiem.