Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Pluriformiteitstoets voor dagbladconcentraties

Dagbladconcerns mogen maximaal 35% van de markt in handen krijgen door concentratie, overname of fusie. Autonome groei van dagbladen boven dit percentage blijft wel mogelijk. Dat willen staatssecretaris Medy van der Laan (cultuur en media) en minister Laurens Jan Brinkhorst (economische zaken) wettelijk vastleggen. De NMa wordt met het toezicht en de handhaving van de nieuwe dagbladregeling belast. Van der Laan en Brinkhorst bekijken nog of er voor televisie een soortgelijke regeling moet komen. De zogenaamde cross-ownership-regeling in de Mediawet wordt versoepeld en eveneens op 35% gezet (was 25%) voor combinaties van dagbladen en commerciële televisie.

De markt voor kranten wordt nu beheerst door drie grote spelers. Het kabinet wil de pluriformiteit van het dagbladaanbod waarborgen. Deze zomer kondigde het kabinet in een reactie op de adviezen van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en de Raad voor het Openbaar Bestuur over medialogica al aan dat er naast de reguliere fusietoets door de NMa ook een pluriformiteitstoets komt om voorgenomen mediaconcentraties te beoordelen. Met de nieuwe regeling voor dagbladconcentraties wordt dit uitgewerkt. De huidige marktaandelen van De Telegraaf, Wegener en PCM liggen rond de 30%.

De cross-ownership-regeling beperkt de mogelijkheid om dagbladen en commerciële omroep in één hand te hebben. Tot nu toe mochten krantenconcerns die 25% of meer van de dagbladmarkt bezitten, niet zelfstandig een commerciële omroep exploiteren. Dit percentage wordt verhoogd naar 35% zodat ook hier dezelfde grens geldt als bij de nieuwe dagbladregeling.

Noot voor de redactie,