Provincie Drenthe

2,3 miljoen voor Waterpoort Noord-Nederland

Assen, 14 september 2004
Persberichtnummer 04-135

De gemeente Meppel ontvangt 2,3 miljoen euro van de provincie voor de uitvoering van haar stadsontwikkelingplan Meppel, waterpoort tot Noord-Nederland. Dit onder de voorwaarde dat provinciale staten het voorstel goedkeuren. Het plan omvat een ingrijpende opknapbeurt van sommige stadsdelen en panden met het doel om het wonen en werken in Meppel aangenamer te maken. Gedeputeerde staten (GS) willen geld steken in het project omdat het volledig past in de ontwikkeling van het stedelijk gebied zoals het college van GS die voor ogen heeft. De hoofdlijnen daarvan zijn vastgelegd in het collegeprogramma 2003-2007. Gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) van Ruimtelijke Ordening ondersteunt de plannen van harte: Meppel heeft hiermee een ambitieuze koers uitgezet, die goed aansluit bij onze ideeën over stedelijke ontwikkeling. Onze bijdrage geeft een forse impuls om deze integrale aanpak ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Gedeputeerde Hans Schaap (PvdA) van economische zaken is eveneens vol lof over de Meppeler ambities: Dit plan kan structureel zorgen voor bijna 400 arbeidsplaatsen. Dat draagt dus flink bij aan met name de toeristische werkgelegenheid in Meppel, zo zegt hij. In het plan is de renovatie van de voormalige gasfabriek en de directe omgeving van het Vledder opgenomen. In de fabriekshal komt een cultureel centrum met bioscoop en museum. Daarnaast wordt een nieuwe evenementenhal gebouwd van 3.500 m2 op een nog onbekende locatie buiten het projectgebied. Deze moet dagtoeristen naar Meppel trekken en zo bijdragen aan versterking van de toeristische werkgelegenheid.

Rond het nieuwe stadskantoor komt de zogenaamde tuin van de stad. Deze combineert water en groen op een creatieve manier in de stedelijke omgeving. Bovendien vormt het één van de verbindingsroutes tussen de binnenstad en het water van Meppel; de beide troeven die Meppel de toerist te bieden heeft. Het gebied wordt zo ingericht dat het ook bergingscapaciteit heeft in tijden van wateroverlast. Op de kop van het bedrijventerrein Oevers A/B, aan de rand van de binnenstad, wordt een jachthaven gerealiseerd. Bovendien wordt een directe verbinding met de binnenstad aangelegd. Hiermee worden de mogelijkheden van Meppel als knooppunt in het toervaartnetwerk uitgebreid. Ook hier komt een directe verbinding tussen de stad en het water. Ten slotte wordt ook het historisch stadsplein De Wheem opgeknapt.

Het totale project omvat investeringen van in totaal 43 miljoen euro.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl