Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 15 september 2004 Publicaties - 15 september 2004
nieuw! Woning te koop aangeboden
nieuw! Raadsvergadering op dinsdag 21 september 2004 nieuw! Durf de auto eens te laten staan nieuw! Gemeentegids nu ook op internet
Brede Maatschappelijke Voorziening heet BRONSHEIM Wonen en cultuur in gerestaureerd klooster Merkelbeek
Hondenpoep hoort niet op straat! Gemeente presenteert nieuwe welstandseisen
Wijkatlas 2004 op internet Brunssum pakt taalachterstand bij kinderen aan
Koopzondagen 2004 Gemeente pakt overlast aan
Alles wat u wilde weten over Brunssum nieuw! Laat uw stem horen via het referendum
Evenementenkalender 2004 Spreekuren wethouders
Weekmarkt
STEDELIJKE VERNIEUWING IN BRUNSSUM: DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: 250 zorgwoningen in Brunssum Dualisme in de gemeentepolitiek Bouw zorgcomplex Emma gestart Inspreekuur voor burgers MILIEU: SOCIALE ZAKEN EN ZORG:
Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! Informatiepunt voor huursubsidie
Inleveren asbest Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas Papier ophalen
BOUWEN IN BRUNSSUM: VERKEER/VERVOER:
Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit nieuw! Start aanleg rotonde nieuw! Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit nieuw! Vervanging drempel Platanendreef
Nieuwe Woningwet nieuw! Algemene gehandicaptenparkeerplaats ingang Emmastaete
Bouwen zonder vergunning? nieuw! Gehandicaptenparkeerplaats Florence Nightingalestraat 73
Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig?
Gehandicaptenparkeerplaats Henri Dunantstraat 359 De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning
Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum'
Vul uw bouwaanvraag goed in! Verkeersspreekuur
VEILIGHEID:
U vindt veilig wonen belangrijk?
Brunssum wordt veiliger
Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven
Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord

---

Vervanging drempel Platanendreef

Op donderdag 16 en vrijdag 17 september wordt de drempel in de Platanendreef vervangen. De huidige drempel is beklinkerd en zal vervangen worden door een geasfalteerde drempel.

Gedurende de werkzaamheden is er geen doorgaand verkeer mogelijk in de Platanendreef. De werkzaamheden starten donderdagochtend omstreeks half acht en duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, tot vrijdagmiddag 17.00 uur.

---

Algemene gehandicaptenparkeerplaats

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een algemene gehandicaptenparkeerplaats in te richten nabij de ingang van zorgcomplex Emmastaete aan de Treebeekstraat.

Nabij de ingang van het zorgcomplex Emmastaete zullen dertien 'gewone' parkeerplaatsen worden aangelegd. Gezien de aard van het complex is er ook behoefte aan een parkeerplaats voor gehandicapte bezoekers.

Bezwaar
Burgers die het niet eens zijn met de beslissing van het college kunnen bezwaar maken. Dat dient te gebeuren binnen zes weken na de bekendmaking (15 september 2004). Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum.

---

Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Florence Nightingalestraat 73

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats in te richten voor het pand Florence Nightingalestraat 73.

Bezwaar
Burgers die het niet eens zijn met de beslissing van het college kunnen bezwaar maken. Dat dient te gebeuren binnen zes weken na de bekendmaking (15 september 2004). Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum.

---

College van B&W Brunssum roept op:
Durf de auto eens te laten staan

Burgemeester en wethouders van de gemeente Brunssum roepen de inwoners op om gedurende één week minder gebruik te maken van de auto. De oproep tot een autoluwe Brunssumse week is het gevolg van de landelijke Week van de Vooruitgang, die plaats heeft van donderdag 16 september tot en met woensdag 22 september. In die week vinden in ongeveer 150 gemeenten activiteiten plaats die tot doel hebben om de alternatieven voor de auto extra onder de aandacht te brengen.

De Week van de Vooruitgang vond in 2003 voor het eerst plaats. Toen vonden in 189 gemeenten 500 activiteiten plaats. Elke dag in de week heeft een specifiek thema.

Donderdag 16 september: Op Voeten En Fietsen Naar School Op deze dag komen ouders met hun kinderen zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school en zorgen scholen o.a. voor veilige oversteekvoorzieningen.

Vrijdag 17 september Het Nieuwe Rijden
Het Nieuwe Rijden: dat is lekker ontspannen achter het stuur zitten. Meer gelegenheid om op de weg te letten. Flink besparen op de autokosten. En ook nog eens bijdragen aan een beter milieu. Op 9 juni is de landelijke publiekscampagne 'Het Nieuwe Rijden' van start gegaan. Doel is om de 10 miljoen Nederlandse rijbewijsbezitters kennis te laten maken met deze comfortabele, veilige en brandstofbesparende rijstijl. Via TV- en radiospots met de Doeks uut Hasselt in de hoofdrol wordt de automobilist opgeroepen de rijstijltips van Het Nieuwe Rijden toe te passen. Kijk voor meer informatie over Het Nieuwe Rijden op www.hetnieuwerijden.nl

Zaterdag 18 september Op de Fiets Naar de Winkel Op de fiets naar de winkel: het kan en is vaak ook nog handiger (geen oneindig zoeken naar parkeerplaatsen. De fietsersbond (www.fietsersbond.nl) geeft tips over allerlei mogelijkheden om de boodschappen handig en veilig op de fiets mee te nemen.

Zondag 19 september Autovrije Dag
Laat de auto eens een dag staan. Zo kun je ervaren hoe het ook ánders kan: kinderen kunnen veilig op straat spelen, de lucht is schoner, en het lawaai van auto's is even verdwenen.

Maandag 20 september Fiets Naar Je Werk
Fietsen is een heel makkelijke manier om je gezondheid op peil te houden. Je kunt het ieder moment van de dag doen. Door naar je werk te fietsen neemt stress af en ben je ook minder vaak ziek. Bovendien zorgt het voor minder parkeerproblemen rondom je werk en: op de fiets vervuil je niets! Alle reden dus om zeker vandaag naar je werk te fietsen!

Dinsdag 21 september Ruim Baan Voor Bus, Tram en Trein Openbaar vervoer is goud waard! Laat vandaag eens de auto staan en ga met bus of trein naar werk of school

Woensdag 22 september Autodate Dag
Ieder een eigen auto? Waar is dat voor nodig? Een auto delen heeft veel voordelen. Daarom staat deze dag in het teken van Autodate: samen een auto delen. Autodate leidt tot minder parkeerplaatsen en daardoor tot meer groen en speelgelegenheden.

---

Woning te koop aangeboden

Door het college van Burgemeester en Wethouders van Brunssum wordt te koop aangeboden:

DE WONING plaatselijk bekend Kruisbergstraat 36.

Het betreft een tussengelegen woonhuis, met tuin, ondergrond en verdere aanhorigheden, kadastraal bekend gemeente Brunssum sectie C, nummer 6311gedeeltelijk, groot circa 160 m5.
Het pand verkeert in een matige staat van onderhoud. De bouwkundige constructie is voldoende.
Het oorspronkelijk bouwjaar is circa 1921. Het dak is vernieuwd circa 1985. Het object voldoet niet geheel aan de huidige wooneisen.

Bezichtiging uitsluitend op woensdag 22 september 2004, van 14.00 tot 16.00 uur.

Inschrijving
Het pand zal aan de meest biedende worden verkocht tegen een minimum koopsom van EUR 134.000,-- kosten koper.

De inschrijving dient schriftelijk op woensdag 29 september 2004 tussen 9.00 en 12.00 uur te worden ingeleverd op kamer 613 onder vermelding van 'inschrijving' op een gesloten envelop.

Aanvaarding vrij van huur bij betaling van de koopsom.

Voor inlichtingen:
Gemeentehuis, Lindeplein 1 te Brunssum, kamer 613, Afdeling Economische Zaken & GrondZaken, telefoon 045 527 85 32. Raadsvergadering op 21 september 2004 De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op dinsdag 21 september 2004 om 18.30 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep (LOO) rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.

De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Structuurvisie Huize Louise - Centrum
De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met een bestuursopdracht die moet leiden tot een zogenaamd 'masterplan' voor het plangebied Huize Louise, Deltacollege en Vijverpark-Lindeplein. In dat masterplan worden maximaal drie alternatieven beschreven voor de stedebouwkundige invulling van dit gebied. Daarbij dient met name rekening gehouden te worden met de huisvestingsproblematiek van Huize Louise, de positionering van de gemeentelijke organisatie (het Bestuurscentrum), het invullen van de vrijkomende locatie van het Delta College, en het versterken van de relatie tussen de vijver en het centrumgebied.

Parkeerbeleid
De raad wordt gevraagd de Bestuursopdracht Parkeerbeleid vast te stellen. Aanleiding hiervoor is de wens om, als gevolg van het sterk gestegen gebruik en bezit van de auto, sturing te brengen in de verdeling van parkeerruimte in Brunssum, onder meer door invoering van betaald parkeren.

Voorbereidingsbesluit Haefland
De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met een voorbereidingsbesluit Haefland. Dit voorbereidingsbesluit loopt vooruit op het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Haefland en voorkomt dat er zich in dit gebied ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen voordoen.

Voorbereidingsbesluit Kerkstraat/Dorpstraat
In de vergadering van 23 september 2003 heeft de gemeenteraad van Brunssum verklaard dat er een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het gebied gelegen tussen de Kerkstraat-Dorpstraat-Julianastraat en Pastoor Moonenhof. In dit gebied wil de gemeente, in samenwerking met projectontwikkelaars, nieuwe bebouwing realiseren, zoals op het oude Unitasterrein waar stadswoningen van een hoge woonkwaliteit zijn voorzien. Inmiddels heeft er inspraak plaatsgevonden op het voorontwerp-bestemmingsplan. Als gevolg van de inspraakreacties dient het bestemmingsplan op een aantal onderdelen aangepast te worden. Dat betekent dat het niet mogelijk is om een ontwerp-bestemmingsplan ter inzage te leggen vóór het huidige voorbereidingsbesluit afloopt, per 15 oktober 2004. Om die reden wordt de raad gevraagd om een nieuw voorbereidingsbesluit voor het betreffende gebied te nemen.

Jaarrekening 2003 GHOR
De raad wordt voorgesteld om geen bezwaar in te dienen tegen de ontvangen Jaarrekening van de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) Zuid-Limburg. De Jaarrekening laat een positief saldo zien die toegevoegd zal worden aan de algemene reserve van de GHOR. De gemeentelijke bijdrage van Brunssum aan de GHOR Zuid-Limburg in 2003 bedroeg ruim 22.000 euro.

Jaarrekening 2003 GGD Oostelijk Zuid-Limburg
De raad wordt voorgesteld om geen bezwaar in te dienen tegen de ontvangen Jaarrekening van de GGD Oostelijk Zuid-Limburg. De Jaarrekening laat een positief saldo zien. Dit heeft als gevolg dat de gemeente Brunssum een bedrag van 64.781 euro terug zal ontvangen.

1e Wijziging Begroting 2004 GGD Oostelijk Zuid-Limburg De GGD Oostelijk Zuid-Limburg heeft bij de gemeente Brunssum een wijziging ingediend op de begroting 2004. De wijziging is een gevolg van bijraming van de loonkostenontwikkeling die niet, zoals eerder verwacht, 2,75 procent bedraagt, maar 0 procent. Als gevolg hiervan wordt de bijdrage van Brunssum aan de GGD Oostelijk Zuid-Limburg in 2004 verlaagd met een bedrag van 8.425 euro.

Bestuursopdracht privatisering Zeekoelen/Heidecamping De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de bestuursopdracht privatisering Zeekoelen/Heidecamping. De bestuursopdracht houdt in dat er een haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd naar de privatisering van de Zeekoelen/Heidecamping, en dat er in kaart wordt gebracht op welke wijze de Zeekoelen met ingang van 1 januari 2005 gesloten kan worden.

Gemeentegarantie
De Stichting Gezondheidszorg Oostelijk Zuid-Limburg heeft in 1988 geld geleend waarvoor de gemeente Brunssum toentertijd een gemeentegarantie verleende. De Stichting wil deze lening nu vervroegd aflossen en daarvoor een nieuwe lening afsluiten voor een bedrag van ruim 1,3 miljoen euro. De gemeente Brunssum wordt nu gevraagd om ook voor deze nieuwe lening een gemeentegarantie te verlenen. De raad wordt gevraagd deze garantie niet te verlenen, conform advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

4e begrotingswijziging
De raad wordt gevraagd de 4e Begrotingswijziging van het dienstjaar 2004 en de 1e Programmarapportage van 2004 vast te stellen.

Reglement van orde
Op 7 maart 2002 werd de gemeentepolitiek gedualiseerd. Die 'dualisering' houdt in dat de taken en bevoegdheden van gemeenteraad en college van Burgemeester en Wethouders strikter gescheiden zijn. Als gevolg van die dualisering werd op 14 maart 2002 een nieuw Reglement van orde voor de gemeenteraad vastgesteld. Dat Reglement is inmiddels geëvalueerd en daarom wordt de raad gevraagd het Reglement aan te passen. De wijzigingen betreffen onder andere de spreektijd van collegeleden, de notulen, en de invoering van een nieuw artikel over het geven van bestuursopdrachten.

Procedure ingekomen brieven
In 1996 stelde de raad een procedure vast voor de behandeling van ingekomen brieven en andere stukken. Inmiddels wordt deze procedure als omslachtig, onduidelijk en inefficiënt ervaren. Vandaar dat de raad wordt gevraagd in te stemmen met een nieuwe procedure en het presidium te mandateren deze nieuwe procedure vast te stellen.

Let op! Gedurende het eerste half uur van de vergadering, van 18.30 tot 19.00 uur, is er een inspreekuur. Burgers hebben het recht om tijdens dit inspreekuur het woord te voeren (maximaal 5 minuten) over een onderwerp dat op de agenda staat.
Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp van de vergadering van 21 september 2004, dan dient u dit uiterlijk vrijdag 17 september, 12.00 uur, kenbaar te maken aan de griffie (telefoon 573 57 34, of per e-mail: harrie.van.de.roer@brunssum.nl Verkeersspreekuur
Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 28 september 2004.