European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/104

Brussel, 14 september 2004

12417/04 (Presse 265)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Albanië

In hoeverre de toenadering van Albanië tot de Europees-Atlantische structuren mogelijk is, hangt in de eerste plaats af van het hervormingsproces van dat land. Zoals bij eerdere gelegenheden is verklaard, steunt de Europese Unie dit ambitieuze streven onverkort en blijft zij Albanië met aanzienlijke concrete steun terzijde staan om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Daarom is het een punt van grote zorg dat er onvoldoende vooruitgang wordt geboekt bij de uitvoering van de hervormingen, met name op gebieden die van vitaal belang zijn voor de toekomst en een geslaagde integratie van Albanië: het hervormingstempo in Albanië in het algemeen, en de hervorming van het kiesstelsel alsmede de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit en van de corruptie in het bijzonder. Andere punten van zorg blijven de rechtsstaat en de eerbiediging van de mensenrechten en minderheden, met name op het gebied van onderwijs, eigendom en toegang tot de media. Het recente incident met een helikopter in Lazarat op 18 augustus heeft aangetoond dat de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit en van de corruptie een cruciaal gebied is waarop aanzienlijke vooruitgang moet worden geboekt, omdat anders de integratie in gevaar komt. Uit recente gebeurtenissen is gebleken dat de drugshandel en de mensenhandel nog steeds grote zorg baren. Er is reeds herhaaldelijk op gewezen dat Albanië moet aantonen dat het de rechtsstaat overal op zijn grondgebied op een eerlijke en onpartijdige wijze kan handhaven, dat zijn overheidsstructuren vrij zijn van de invloed van criminelen en dat de criminaliteit effectief wordt aangepakt, ten bate van de burgers van Albanië en van andere landen die lijden onder de gevolgen van dit buitengewoon ernstige probleem. De huidige toestand bewijst dat de toenadering tot Europa nog steeds niet ver genoeg gevorderd is. Bovendien is het bijzonder zorgelijk dat sommige politici deze kwestie hebben aangegrepen om enge politieke belangen te dienen.
De parlementsverkiezingen die voor 2005 gepland zijn, moeten aantonen dat Albanië klaar is om verder vooruitgang te boeken op de weg naar de Europees-Atlantische integratie. De Europese Unie verwacht dat de komende parlementsverkiezingen volledig zullen beantwoorden aan de internationale normen en transparant zullen verlopen in geheel Albanië.
De afgelopen maanden zijn verscheidene aanbevelingen voorgelegd door de OVSE, ODIHR en de Raad van Europa (Commissie van Venetië). De OVSE-vertegenwoordiger in Albanië heeft zich, met de volle steun van de Europese Unie, veel moeite getroost om te pogen met de politieke actoren tot overeenstemming te komen over een pakket waarmee die aanbevelingen in de praktijk kunnen worden uitgevoerd. De Europese Unie neemt met ontstemming nota van het feit dat die werkzaamheden onvoldoende opschieten. De kieslijsten vormen een ernstig probleem. De verbetering van die lijsten vereist aanzienlijke en complexe voorbereidingen, waarmee maanden gemoeid zullen zijn. De Europese Unie verwacht van alle politieke actoren dat zij de eerste weken van dit parlementaire jaar te baat nemen om samen dat doel te verwezenlijken. De Albanese politici dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor een passende voorbereiding en een goed verloop van die verkiezingen. Mocht op dit cruciale punt tekort worden geschoten, dan zal de ontwikkeling van de betrekkingen tussen Albanië en de Europese Unie ernstig in het gedrang komen. Deze verklaring maakt deel uit van een reeks van gelijksoortige verklaringen die de afgelopen maanden tot de Albanese politieke leiders zijn gericht. Er moet snel een constructieve reactie komen. De toenadering van Albanië tot de Europese Unie vereist een onvoorwaardelijk engagement van alle Albanese politieke krachten. Indien het gebrek aan een algemene en oprechte politieke wil een echt hervormingsproces in de weg blijft staan, kan de sluiting van een Stabilisatie- en Associatieovereenkomst alleen maar verder vertraging oplopen.
De kanditaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatieë* alsmede de EVA-landen Ijsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.