Gemeente Hoorn


Home >

Inspirerende gesprekken tussen Hoornse raadsleden en bewoners over de toekomst van de stad

Persbericht d.d.: 14 september 2004

22 Hoornse gemeenteraadsleden hebben de afgelopen week persoonlijke gesprekken gevoerd met twee of drie door henzelf gekozen inwoners over de toekomst van Hoorn. Onder het motto De stad is van ons allemaal gingen ze met deze inwoners van Hoorn in gesprek in het kader van de ontwikkeling van Stadsvisie Hoorn 2005-2025. De gesprekken vonden plaats bij hun thuis, of in een café of restaurant. Zeer de moeite waard zulke gesprekken in klein verband, vonden de raadsleden na afloop.
Raadsleden in gesprek (1)

Tijdens de gesprekken stonden drie vragen centraal. Hoe ziet uw ideale stad eruit in 2025? Wat is er nodig om uw ideale stad te realiseren? Welke rol is er weggelegd voor inwoners, bedrijfsleven en organisaties bij het verwezenlijken van uw ideale stad?

Ideeën en wensen
Al pratend passeerden vele wensen, suggesties en ideeën de revue. Uitgaans-, sport- en recreatiemogelijkheden waren een veelbesproken onderwerp, evenals de mogelijkheden om Hoorn aantrekkelijker te maken voor toerisme. Er kwamen veel ideeën om van Hoorn een bruisende stad te maken, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van de waterkant. Natuurlijk horen hier maatregelen bij voor de bereikbaarheid en het parkeren, gaven de gesprekspartners aan. Zo noemden zij binnenstad autovrij, maar ook binnenstad niet-autovrij, overkluizing van de provinciale weg en de spoorbaan, (ondergrondse) parkeervoorzieningen aan de rand van de stad, een ringweg, `s ochtends gratis parkeren en (elektrische) stadsbussen.
Omwille van de leefbaarheid heeft het thema veilig en leefbaar in de wijken bij velen hoge prioriteit. Plus de rol van de bewoners zelf hierbij: meer saamhorigheid is een veelgenoemde wens. Het hebben en naar Hoorn halen van voldoende werkgelegenheid, vooral om het aantal forenzen terug te dringen en jongeren aan de stad te binden, vinden veel mensen belangrijk. Nieuwe technieken kunnen hierbij helpen, ook om de verkeersmobiliteit in te perken. Er is door de gesprekspartners zowel gepleit voor niet te veel meer groeien als voor meer woningen, aan en in het IJsselmeer, op Hoorn-80, op onbebouwde plekken. Niet alleen luxe appartementen maar ook veel woningen voor jongeren en minder bemiddelde ouderen. Sommigen willen de binnenstad meer als woonwijk inrichten, anderen minder maar de recreatieve en toeristische functie ervan vergroten. Naast werk en wonen voor jongeren is veel aangedrongen op goede voorzieningen voor jongeren, ook in de sfeer van het hoger onderwijs.

Raadsleden in gesprek (2)

Verwerking reacties
De opmerkingen uit de gesprekken tussen raadsleden en bewoners worden verzameld en gerubriceerd. Zij vormen samen met de resultaten van de stadsgesprekken en de andere binnengekomen reacties de basis van een eerste proeve van een stadsvisie. Deze zogeheten Contourennota verschijnt naar verwachting in januari 2005 en wordt met de inwoners van Hoorn besproken. Als alles volgens plan verloopt, stelt de gemeenteraad van Hoorn omstreeks mei 2005 de stadsvisie 2005-2025 definitief vast.

Stadsgesprekken
Op 29 september, 5 en 7 oktober vanaf 19.45 uur zijn er stadsgesprekken. Dan kunnen alle inwoners van Hoorn vertellen welke weg de stad de komende jaren moet inslaan. Wie mee wil doen aan de stadsgesprekken, kan contact opnemen met de afdeling Communicatie in het stadhuis, telefoon 0229 252367. Aanmelding via de website www.hoorn.nl/stadsvisie is eveneens mogelijk. Daar is ook alle informatie over de stadsvisie te vinden. Wie zich per e-mail wil aanmelden kan dat doen via: stadsvisie@hoorn.nl.

---

Laatste wijziging deze pagina: 20 september 2004