Gemeente Roggel en Neer

13/09/2004
Wervingsactie donorregistratie van start in Limburg

Half miljoen Limburgers blijkt niet geregistreerd in Donorregister

Meer dan een half miljoen Limburgers blijkt de keuze of men wel of geen orgaan- en/of weefseldonor wil zijn, (nog) niet te hebben vastgelegd bij het Donorregister in Kerkrade. Dat is ruim de helft van alle Limburgers van boven de 18 jaar. Daarom start het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) een donorwervingsactie in de provincie Limburg. Vanaf 15 september krijgt elk Limburgs huishouden een oproep in de brievenbus om zich als donor te laten registeren. Centrale boodschap van de actie: laat je nabestaanden niet in onzekerheid; schrijf je in als donor!

Wie zijn of haar wensen over orgaan- of weefseldonatie niet laat registreren bij het Donorregister, schuift in wezen die keuze door aan de nabestaanden. Nabestaanden ervaren een dergelijke keuze, die gedaan moet worden vlak na het overlijden van hun dierbare, als een emotionele en vaak ook lastige keuze. Dit gevoel van 'belast zijn' wordt nog sterker als de nabestaanden niet weten wat de overleden dierbare gewild zou hebben. De kans is groot dat daarom donatie wordt geweigerd, terwijl de overledene misschien wel donor had willen zijn. Registratie van de keuze - ja of nee donor - in het Donorregister schept duidelijkheid en bespaart nabestaanden moeilijke beslissingen, onzekerheid en verwarring.

Limburg in cijfers
38 Procent van de Limburgers van boven de 18 staat geregistreerd in het Donorregister te Kerkrade. Eén op de tienduizend mensen uit de provincie Limburg stond vorig jaar op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. De gemiddelde leeftijd bedroeg 49 jaar. 44 Limburgers hebben vorig jaar een orgaantransplantatie ondergaan. Verhoudingsgewijs kwamen vorig jaar de meeste daadwerkelijke donoren uit de provincie Limburg.

Donorformulier overal verkrijgbaar
Tijdens de speciale actie in Limburg zal ook een radiospot uitgezonden worden waarin een arts het belang aangeeft van donorregistratie met het donorformulier. Naast de reguliere verspreidingspunten (huisarts, apotheek en gemeenten) zal het donorformulier ook beschikbaar zijn in alle postkantoren en bibliotheken. Het formulier is ook te downloaden op de site www.donorvoorlichting.nl of telefonisch aan te vragen via het informatienummer (0900) 821 21 66 ( 0.10 per minuut).